Új alapokra kell építkeznie a Hornetsnek

A csapat két legjobb scorere távozott - kérdés, Terry Rozier milyen mértékben tudja pótolni Kemba Walkert és Jeremy Lambet, és hogy mi egyáltalán a cél Charlotte-ban.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: NuggetsBlazersJazzThunderTimberwolves
Southeast: Magic, Heat

 

Charlotte Hornets

Draft: PJ Washington (1/12), Cody Martin (2/36), Jalen McDaniels (2/52)

Távozott: Kemba Walker (sign-and-trade, Celtics, 4 év 141 millió), Joe Chealey, Frank Kaminsky (Suns, 2 év 10 millió), Jeremy Lamb (Pacers, 3 év 31.5 millió), Shelvin Mack (Olimpia Milano), JP Macura, Tony Parker (visszavonult)

Érkezett: Terry Rozier (sign-and-trade, Celtics, 3 év 60 millió), Coby Simmons (Cavs, 1 év 1.62 millió), Caleb Martin (nem draftolt, 3 év 4.2 millió), Robert Franks (nem draftolt, two-way)
 
Maradt: Nicolas Batum, Bismack Biyombo, Marvin Williams, Cody Zeller, Michael Kidd-Gilchrist, Malik Monk, Miles Bridges, Willy Hernangomez, Dwayne Bacon, Devonte Graham

Keret:
Rozier - Batum - Bridges - Williams - Zeller
Monk - Bacon - Kidd-Gilchrist - Washington - Biyombo
Simmons (nem garantált) - Graham - Co.Martin - Ca.Martin (ng) - Hernangomez
McDaniels (two-way) - Franks (tw)

A Charlotte nyarát alapvetően az határozta meg, hogy Kemba Walker és Jeremy Lamb is távoztak, míg az érkezők sorában leginkább csak Terry Roziert lehet emlegetni. A drafton kiválasztott PJ Washington kevesebbet biztos nem fog nyújtani, mint tette azt Frank Kaminsky, Tony Parker visszavonulása pedig talán kevésbé döntő tényező, nemúgy a két hátvéd lelépése.

A Hornetsnek egészen pofás támadójátéka volt az előző idényben, 12. volt a gárda a 100 támadásra vetített dobott pontokat tekintve, ám ennek a rendszernek az agya volt Walker (a másik meg Parker a padról beszállva), Lamb pedig nagyjából az egyetlen ember volt, aki az első számú játékmesteren kívül helyzetet tudott teremteni magának. Hogy nélkülük mi lesz, az hatalmas kérdés, tekintve hogy Terry Rozier a 2017/18-as idényben nagyszerűen pótolta Kyrie Irvinget, az előző szezonban viszont több kárt csinált, mint amennyi hasznot hozott. Most semmilyen konkurenciája nincs, minden játékidőt megkaphat, de teljesítenie kell, méghozzá olyan szinten, ahogyan Bostonban soha nem kellett - a teljes támadójátékba életet kell lehelnie.

Akiben lehet még kakaó, és nagyon kell is a csapatnak ahhoz, hogy ne legyen kuka a szezon, az Malik Monk. Neki sem sikerült az előző idénye, és inkább dobóhátvéd, mint egyes, viszont most egészen biztosan többet lesz a kezében a labda így, hogy Walker mellett Parker sincs már, ez pedig dobhat a játékán. Nem könnyíti a helyzetét, hogy Nicolas Batumot és Marvin Williamst leszámítva egyetlen igazán jó kezű ember van a keretben, és a két veterán is rettenetesen hullámzó. Éppen ezért lesz majd jelentős szerepe várhatóan Dwayne Baconnek, aki az első számú shooterré nőtte ki magát tavaly.

Rozieren kívül a többiek egészen biztosan nem fogják tudni egyfolytában, hosszútávon, hatékonyan megbontani az ellenfelek védelmeit, így vagy Rozier és Monk szint(eke)t lép, vagy James Borrego olyan rendszert rak össze annyi passzal és labda nélküli mozgással, hogy a Charlotte így is eredményes tudjon lenni - 5-6 ember is képes lehet 10-15 pont között átlagolni, de Rozier leszámítva nem nagyon van senki, akitől ennél lényegesen többre számíthatunk.

A védekezés is érdekes lehet, de nem a távozók miatt, hanem azért, mert tavaly egyáltalán nem volt jó ebben a Charlotte - a támadójáték 12. helye mellett védekezésben csak 22. volt a gárda, és nem igazán látni, mitől lépne most előre. Cody Zeller nagyjából stagnál, Williams és Batum nem lesznek már jobb játékosok (és kiegyensúlyozottabbak se), Michael Kidd-Gilchrist pedig a támadásokban használhatatlan, így pályára küldhetetlen, hiába jó védő. Maradt Rozier, aki itt is bizonyíthat (igaz, elöl akkora felelőssége lesz, hogy szinte kizárt, hogy a pálya mindkét oldalán magas szintű teljesítményt tudjon nyújtani), valamint Miles Bridges, Monk és Bacon, akik a perimétert rendezhetik.

A padról beszállva PJ Washington lehet kellemes meglepetés, de Bismack Biyombónak már nem nagyon van értéke játékosként (tavaly 32 meccsen kezdő volt, de csak 14 percet átlagolt), Willy Hernangomez pedig egyelőre képtelen bizonyítani az NBA-ben. Tavaly egyáltalán nem sikerült megoldani a hátsó alakzatot, és látszólag semmi olyan nem történt a keretben, amitől azt lehetne gondolni, hogy idén jelentős előrelépést mutat a csapat.

Összességében nézve nemcsak Walker és Lamb távozása az, ami fájó pont, hanem az is, hogy "csak" Rozierrel sikerült pótolni, aki ráadásul 3 éves szerződést kapott összesen 60 millió dollár értékben. Ha besül, van egy újabb elméretezett kontraktus a Hornetsnél, ha meg beválik, 2 év múlva újra elkezdhet sírni a pénzéért. Rozier állhat a teljes újjáépülés útjában is - ha már elment Walker, be lehetett volna dobni 1-2 évet, Monkékra rábízni mindent, és 2021-ben úgy nekifutni az FA piacnak, hogy két Top5 pick és egy teljesen üres roster adott. Rozierrel is benne van, hogy meglesz az öt legrosszabb mérleg egyike (kelet 13-nak várom a gárdát a Wizards és a Cavs előtt), de az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy Rozier pont annyit javít a csapaton, hogy se jó draftpick ne legyen, se PO hely.

Az nagyon komoly szenzáció lenne számomra, ha ez a Hornets rájátszásba kerülne, még ha a sérülések év közben nagyon átrajzolhatják az erősorrendet. Itt azonban hatalmas betli kellene több csapattól is ahhoz, hogy James Borrego alakulata ott lehessen a legjobb 8 keleti együttes között - vagy Roziernek kell bebizonyítania, hogy nem egy jó fél év volt benne, hanem annál sokkal több.

Off-szezon értékelés: D-

Tipp: Kelet 13.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus