Újabb nagy keretátalakítás Dallasban - csapó 3

A Dallas ezen a nyáron is nagy keretátalakításra készül - ahogyan az előző években szinte kivétel nélkül, eddig nem sok sikerrel.

(A korábbi részek:

Atlantic: SixersKnicksCeltics
Central: PistonsPacers, Bucks
Southeast: MagicHornetsHeatHawks, Wizards
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunder
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: Rockets)


A Dallas a bajnoki éve, 2011 óta nem tud egy irányba elindulni, szinte kivétel nélkül minden nyáron - és néha idény közben is - próbálják úgy átszabni a keretet, hogy elég tehetség verbuválódjon össze Dirk Nowitzki köré egy újabb hosszú PO-menetelésre. Eddigi próbálkozásaik sikertelenek voltak - három első körös búcsú mellett egyszer be sem jutottak a nyugati legjobb 8-ba -, de idén nyáron megint egy nagyobb átalakítás várható náluk. Lássuk, hogy áll a jelenlegi keret, illetve kik érkezhetnek!


Két húzóember, de összesen négy garantált szerződés

Gyakorlatilag teljesen üres a texasiak állománya, mintha egy újjáépülő gárdáról beszélnénk - és a szó szoros értelmében erről is van szó, csak nem a fiatalok köré próbálnak meg felhúzni egy csapatot hosszú évek alatt.

Négy szerződéssel rendelkező játékosuk közül az egyiket a hátuk közepére kívánják - bármennyire is dicsérte Raymond Feltont Rick Carlise az év végi nyilatkozataiban, inkább szitkozódnak amiatt, hogy 4 millió dollárt visz el a sapka alatti helyből arra a kevésre, amit hozzá tud tenni a játékhoz. Egyáltalán nem lepődnék meg rajta, ha lejáróját értékre szeretnék váltani - egy évi lebontásban hasonló, de hosszabb szerződésű, jobb játékosra vagy egy sign-and-trade cserében egy még nagyobb halra. Devin Harris más tészta, ő 22.2 perc alatt hozott 8.8 pontot és 3.1 gólpasszt, ráadásul 55.9%-os TS-sel, nagyon rendben vannak ezek a számok egy csereirányítótól. Nagy kérdés, hogy kezdőnek elég lesz-e, mert New Jersey-ben eltöltött korszaka óta abban a szerepkörben nem volt jó - sem Utah-ban, sem Atlantában -, márpedig most nagyon is lehetséges, hogy újra fel kell lépnie a cserék közül. Mivel sokadik opció lesz, így szerintem még az is előfordulhat, hogy hasznos tagja lesz így is a csapatnak, de csak mint 3-4. támadásbeli fegyver, ennél komolyabb szerepkört szerintem már nem bír el.

Dirk Nowitzki önmagához képest finoman szólva sem futott kiemelkedő idényt, de egyrészt újoncszezonja óta nem játszott ilyen keveset (29.6 perc meccsenként), másrészt így is összehordott 17.9 pontot 56%-os TS-sel, erre másnál azért csettintenénk. Védekezésben teljesen súlytalan lett a német ikon, de a PO-ban 21.2 pontot átlagolt 10.4 pattanóval, különösebb gond vele nincs annak ellenére sem, hogy már erősen kifelé megy. Mellette a tavaly nagy reményekkel igazolt Chandler Parsons van még "húzóember" státuszban, bár a Houston Rocketstől megszerzett kiscsatár átállása nem ment zökkenőmentesen. Pontszerzésben nem volt túl sok gondja, hatékonysága és triplaszázaléka még kicsit nőtt is, átlaga majdnem ugyanannyi maradt, de sokoldalúságából sokat vesztett Monta Ellis mellett. Nagyobb gond volt ennél is sérülékenysége, 16 meccset és majdnem a teljes PO-ot ki kellett hagynia - állítólag az idény elején súlyproblémái is voltak, de ez később elvileg megoldódott. Szerintem a csapat és a szurkolók is valamivel többet várnak tőle a következő idényben.

A szabadügynökök közül Rajon Rondót egészen biztosan nem várják vissza, Tyson Chandler helyzete pedig teljes mértékben attól függ, kit sikerült megszerezniük a szabadügynökök közül, DeAndre Jordant, LaMarcus Aldridge-ot vagy esetleg egyiket sem. Monta Ellis esete még lóg a levegőben, hiszen nem tudni, lehívja-e 8.7 millió dolláros játékosopcióját. A legtöbben azzal számolnak, hogy szabadügynök lesz egy hosszabb szerződés reményében, és a Dallas sem feltétlenül tartaná meg öltözőbeli magatartása és a csapatkémiára gyakorolt negatív hatása miatt, viszont Ellis továbbra sem több egy volume scorernél. A 19 pont körüli átlaga szépen mutat, de rengeteg labdát használ el ehhez, 50.9%-os TS-mutatója pedig pocsék - mint pontszerző, ez akkor is bekategorizálja, ha egyébként főleg az idény elején a liga egyik legjobb clutch játékosa volt számtalan, mérkőzés végén dobott fontos kosárral. Egyáltalán nem biztos, hogy bárki is ki fogja tömni egy 10 millió dollár körüli ajánlattal, ő is meggondolja még szerintem azt, hogy érdemes-e jelenlegi kontraktusát eldobnia magától.

A többiek közül Al-Farouq Aminu már biztosan nem hívja le 1.1 milliós játékosopcióját, ebben semmi meglepő nincs, tekintve hogy védőoldalon nagyon hasznosan kosarazott idén, Bernard James 1.2 milliós QO-ját szerintem nem adják meg a minél több sapka alatti hely miatt, mint ahogy Dwight Powell 850.000-es csapatopciója is emiatt lehet veszélyben. A három veterán, JJ Barea, Charlie Villanueva és Richard Jefferson szívesen maradna a gárdánál, közülük utóbbi kettő szerintem a minimumot is aláírja majd, Barea viszont állítólag többéves, évi 3 millió dolláros kontraktust akar, azt szerintem nem fog kapni. Két magasember is távozhat még, Greg Smith bőven pótolható kategória, ahogy sajnos mára Amar'e Stoudemire is az lett. Utóbbi 15 perces cserének pontokat szerezni még jó lenne, de nem tudni, mennyire számolnak vele egészségi állapota és védekezése miatt.


Draft

A 21. helyen választhat majd a texasi együttes, és mivel gyakorlatilag üres az állományuk, bárhol elfér náluk az erősítés. Magasembert szerintem nem húznak majd, mert elvileg oda akarnak a leginkább erősíteni a szabadügynökök közül, így megítélésem szerint hátvéd posztra fognak húzni, az ugyanis csak B terv náluk, hogy oda igazolnak egy komolyabb kiegészítőt. Ha még bent lesz, szerintem Rondae Hollis-Jefferson a legjobb elérhető ember esetükben, aki kettes és hármas poszton is használható lesz és elit védő, ezzel a Dallas egyik legnagyobb idei gyengeségén segíthetne. A kinti dobás nem megy neki, de ebben Harris sem volt rossz az előző idényben, Parsons egyre jobb, Nowitzkit pedig ismerjük.

A draftexpress megemlíti nekik RJ Huntert, akit szerintem nem fognak kiválasztani, fizikailag messze elmarad például Hollis-Jeffersontól, és bár ő pont a scoringjáról híres, az egyetemen pocsék százalékokkal dolgozott. Ha Hollis-Jefferson nem lesz elérhető, akkor szerintem Rashad Vaughn lehet a kiválasztottjuk, aki számtalanféleképpen képes pontot szerezni, támadóoldalon nagyon kreatív és kintről is jól dob, ráadásul jó a felépítése is, tehát csak akarat kérdése, hogy jó védőt csináljanak belőle. Sokat dédelgeti a labdát, ami a Dallasnál nem túl nagy előny, de még így is jobb választásnak gondolnám, mint Huntert.


Szabadügynökpiac

Ez az a pont, ahol igazi vérengzést rendezhet a Dallas, két nagynevű szabadügynök listájának elején is ott állnak ugyanis. Ha nem adják meg James QO-ját, nem hívják le Powell csapatopcióját és Ellis kilép szerződéséből, akkor 32.7 millió dolláron állnak négy játékossal, tehát nagyjából 30 millió dollárjuk lesz a sapka alatt igazolni. Ha Ellis marad jelenlegi kontraktusában, akkor körülbelül 22 millió dollár ugyanez a szám.

Két magasembernél, DeAndre Jordannél és LaMarcus Aldridge-nál is állítólag nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy megkaparintsák őket jelenlegi csapataiktól. Az teljesen egyértelmű, hogy akár kilép Ellis a szerződéséből, akár nem, mindkettőt csak úgy nem tudják szerződtetni, sign-and-trade-t kellene alkalmazniuk. Jordan esetében van is szó arról, hogy egy dupla snt-t csinálnak és többek között Tyson Chandler menne érte a Clippershez, hogy a Los Angeles se maradjon center nélkül - igazolni nem tudnának Jordan helyett senkit - és a Dallas is be tudja húzni, akit akar. Ha valahogyan tud úgy manőverezni Donnie Nelson, hogy DAJ és LMA is náluk kössön ki, akkor Nowitzkivel együtt ez a liga egyik, ha nem a legjobb triója lehet erőcsatár és center poszton.

Ha nem tudják mindkettőt megszerezni, akkor elkezdődhet a gondolkodás. Aldridge jobb játékos alapvetően, de Nowitzki mellett egészen biztosan nem lehet használni, ekkor Chandler visszaigazolásáért kellene mindent megtenni - ez egyébként szintén pofás hármas lenne. Ha Jordant szerzik meg, akkor Nowitzki maradhat mellette kezdő, és ebben az esetben 1-es és 2-es posztra lehet még költötőpénzük, jöhet még egy elit 3&D játékos a maradék 10 millió dollárból a Wes Matthews, Danny Green, Arron Afflalo hármasból - a korlátozott szabadügynökökre, Khris Middletonra, Jimmy Butlerre és Kawhi Leonardra szerintem nem sok esélyük van, DeMarre Carroll pedig túlságosan is kiscsatár, ő szerintem kettesben nem lenne annyira hatékony védő.

Nelson számára a non-plus ultra az lenne, ha mindezt úgy tudná végrehajtani, hogy végig sign-and-trade-eket alkalmaz, hiszen így sapka fölött maradna folyamatosan a Dallas, akkor pedig még az 5.5 milliós MLE-t is elkölthetnék. Mivel alig van egyelőre kispad és főleg 1-2-es poszton lesz ezzel gond a jelenlegi felállást nézve, hatalmas szükségük lenne erre a kivételre, amiből még egy jobb cserét szintén hozhatnak. Saját szabadügynökeik közül Aminut szeretnék leginkább tartani, de nála egyáltalán nem lehet tudni, mekkora érdeklődést váltott ki a többi csapatból, mennyibe kerülne a megtartása.


Összességében nézve szerintem a Dallas jövőre nem lesz bajnokesélyes, mert túl sok lyuk van az állományon ahhoz, hogy mindet be lehessen foltozni egyszerre. Nagy kérdés, hogy kit sikerült leigazolniuk a Jordan - Aldridge kettősből, az határozza meg például Chandler jövőjét vagy azt is, hogy mennyi költőpénzük marad a hátvédposztokra. Egy erős keretet ki lehet alakítani, mert úgy néz ki, megvan a játékosokban is a hajlandóság arra, hogy a Dallashoz igazoljanak, de mélységében ez a csapat szerintem nem tudja még felvenni majd a versenyt a nyugati elittel, ahhoz még kell legalább egy év és egy plusz MLE majd - jövőre nincs első körös pickjük, ha a Top7-en kívül csúszik a draftjoguk. Hosszútávon szinte fölösleges nézni, mi lehet a jövőjük, hiszen évente, két évente újjápül a keretük háromnegyede. Mindenesetre ha összejön nekik valamelyik szabadügynök magasember, szerintem már jó nyarat zárhatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus