Újra a keleti bajnoki címre tör a Heat

Legfontosabb szabadügynökét megtartotta a floridai együttes, amely Tyler Herróék fejlődésében is bízhat - vajon ez mire lehet elég Erik Spoelstra együttesének?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistonsBullsPacers
Atlantic: KnicksNets, Sixers
Southeast: HornetsMagicWizardsHawks

 

Miami Heat

Draft: Precious Achiuwa (1/20)

Maradt: Jimmy Butler, Goran Dragic (2 év 37.4 millió), Andre Iguodala, Kelly Olynyk, Meyers Leonard (2 év 19.5 millió), Bam Adebayo, Tyler Herro, Udonis Haslem (1 év 2.6 millió), Duncan Robinson, Kendrick Nunn, KZ Okpala, Chris Silva, Gabe Vincent

Érkezett: Avery Bradley (Lakers, 2 év 11.5 millió), Moe Harkless (Knicks, 1 év 3.6 millió), Precious Achiuwa (draft), BJ Johnson (Magic, 1 év 1.6 millió), Max Strus (Bulls, 1 év 1.4 millió)

Távozott: Solomon Hill (Hawks, 1 év 2.3 millió), Jae Crowder (Suns, 3 év 30 millió), Derrick Jones Jr. (Blazers, 2 év 19 millió)

Keret:

Dragic - Herro - Butler - Robinson - Adebayo
Nunn (ng) - Bradley - Iguodala - Leonard - Olynyk
Okpala - Silva - Harkless - Achiuwa - Haslem
Strus (ng) - Johnson (ng)
Vincent (tw)

A Heat keretében túl sok változás nem volt, és ebben nincs is nagy meglepetés, tekintve hogy Erik Spoelstra alakulata döntőt vívott a Los Angeles Lakers ellen a buborékban. Udonis Haslem mentornak továbbra is maradt, ahogy 1+1 éves szerződésekkel Goran Dragic és Meyers Leonard is.

Dragic marasztalását nem kell túlmagyarázni - az ő játékintelligenciája még akkor is elengedhetetlen, ha ez a Heat tele van jobbnál jobb fiatalokkal, meg van egy Jimmy Butler is. Leonard megtartása már egy fokkal érdekesebb, főleg az összeg - nem tudni, kit kellett "túllicitálnia" a Heatnek, hogy megtartsa magasemberét, de az évi 10 millió Leonard teljesítményéért túlfizetésnek tűnik így elsőre. Jae Crowder ugyanilyen bérért (3 év 30 millió) ment el a Phoenix Sunshoz, és jobb játékos Leonardnál. Más kérdés, hogy nem érzem hibának a Heat részéről Crowder elengedését, hiszen akkor még nem tudhatta Pat Riley, hogy Giannis Antetokounmpo hosszabbít Milwaukee-ban - a görög miatt csak 1 vagy 1+1 éves szerződéseket osztott ki, teljesen jogosan. Crowder külső dobásait Leonard (és Kelly Olynyk) pótolhatják, védekezésben pedig nem volt jó. Ha mégis erre lenne szükség, akkor az egy évre szerződtetett Moe Harklesst lehet bevetni - már amennyiben összekapja magát, az elmúlt két éve nem igazán sikerült.

Távozott ugyan Derrick Jones Jr. is, de őt egyáltalán nem érzem veszteségnek (ahogy Solomon Hillt sem), mivel év végére szinte teljesen kiszorult a rotációból. Lehet, hogy hasznos, jó játékos lesz belőle Portlandben, de Miamiben erre nem sok lehetősége lett volna. A bajnoktól érkezett Avery Bradley-nek biztosabb helye van a keretben, tekintve hogy vállalhatóan dobja a triplát és jó védő is - ha formában lesz, egyszerre tudja hozni Crowder és Jones erényeit. Amennyit esetleg bukott a Heat Crowder elvesztésén játékerőben, annyit nyert szerintem Bradley-vel, talán még többet is. A palánk alatti részlegbe is érkezett némi friss erő a draftról - kérdés, hogy Precious Achiuwát mennyit tudják majd játszani. Egyelőre úgy tűnik, hogy ötös lesz, aztán sokat javíthat a lehetőségein, ha megtanul dobni - Bam Adebayo fejlődését látva ezt sem lehet kizárni. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy Adebayót sem dobták be azonnal a mély vízbe - valószínűleg kap szerepet Achiuwa az alapszakaszban, de nem lesz még állandó 15-20 perces játékos.

Összességében nézve javult a Heat a keretet tekintve, mert Achiuwa egy új szint hoz a magasemberek közé (már most jobb védő, mint Leonard és Olynyk), Crowder és Bradley között pedig nem érzek lényegi különbséget (visszaesést biztosan nem), még ha más poszton is játszanak. Ez így egy pluszos nyár még Leonard túlfizetésével is. A Heat azonban nyilván nem Achiuwa érkezésétől várja az előrelépést (egyelőre), hanem az eddig is meglévő kerettől.

Azt gondolom, Dragic, Jimmy Butler vagy Duncan Robinson esetében már láttuk, mire lesznek képesek - és ez a padon is elmondható jó néhány emberről. Azt viszont még csak megtippelni lehet, hogy hol van például Adebayo korlátja a pontszerzést tekintve, és nagyon nem mindegy, hogy 15, 20 vagy még több pontos játékos lesz-e belőle a többi erénye (védekezés, játékszervezés) mellett. Kendrick Nunn is érdekes lehet még - neki a buborék nem jött össze, de koronavírusos volt, és az bevallottan megviselte, látszódott is a teljesítményén. Még jobban adja magát viszont Tyler Herro, akinek 16 pontos, 5 pattanós, 4 gólpassz körüli átlagai voltak a rájátszásban, és az eddigiek alapján nem úgy néz ki, hogy ez lenne a plafonja. Hatalmas mázlija van Herróéknak Butlerrel, aki úgy vezér, hogy közben simán kibontakozhatnek mellette a fiatalok támadásban - ha arra van szükség, teret ad másoknak. Spoelstra sem fél használni őket, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy ez a Heat még jobb legyen. Leginkább a 7. legjobb támadójáték (112.5 dobott pont 100 támadásonként) fejlődhet még tovább Herróék kibontakozásával, Bradley (és talán Achiuwa) pedig abban segíthetnek, hogy idén Top10-es legyen a védekezés a tavalyi 11. hely után (109.5 kapott pont 100 támadásonként).

Hogy az alapszakaszban ez mennyi előrelépést jelent, az azért kétséges nálam. A rendszer bizonyítottan jó, a játékosok megvannak, nincs is nagy keretátalakulás, úgyhogy gond nem lehet a PO-fal. Sokkal kevesebb a kérdőjel itt, mint mondjuk a Sixersnél, a Netsnél vagy az edzőváltás miatt a Pacersnél. A Raptorst és a Celticset egy alapszakasz teljes egészére nézve hasonlóan erősnek gondolom - a kereteket nézve szerintem nem sok különbség van a három együttes között, és talán a Heatben van meg a legnagyobb lehetőség arra, hogy a sajátjai fejlődésével előrelépjen. A floridaiak viszont szerintem nem az alapszakaszhelyezésre fognak gyúrni, hanem megint belemennek egy kis játékosfejlesztésbe az idény közben. Ezzel együtt sem lepődnék meg azon, ha bejönnének a második helyre. A rájátszást tekintve szintén nagyon hasonlónak gondolom ezt a három csapatot, csak ott meg egy fokkal jobbnak gondolom a Heatet a többieknél - erre viszont még visszatérünk majd a PO előtt.

Off-szezon értékelés: C+

Tipp: Kelet 4.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus