Van-e még tartalék a jelenlegi Raptorsban?

A Toronto elvesztette ugyan két veterán magasemberét, de Aron Baynes szép mentés volt tőlük, Fred VanVleetet megtartották, FVV hasonmását pedig ledraftolták -  vajon kiben van meg a lehetőség, hogy a gárda vezére legyen?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistonsBullsPacers
Atlantic: KnicksNetsSixers, Celtics
Southeast: HornetsMagicWizardsHawks, Heat

 

Toronto Raptors

Draft: Malachi Flynn (1/29), Jalen Harris (2/59)

Maradt: Kyle Lowry, Pascal Siakam, Fred VanVleet (4 év 85 millió), Norman Powell, Chris Boucher (2 év 13.5 millió), Patrick McCaw, OG Anunoby, Stanley Johnson, Terence Davis, Matt Thomas, Paul Watson (1 év 1.6 millió)

Érkezett: Aron Baynes (Suns, 2 év 14.4 millió), Alex Len (Sacramento Kings, 1 év 2.3 millió), Malachi Flynn (draft), DeAndre' Bembry (Hawks, 2 év 3.7 millió), Yuta Watanabe (Grizzlies, two-way), Jalen Harris (draft, two-way)

Távozott: Serge Ibaka (Clippers, 2 év 19 millió), Marc Gasol (Lakers, 2 év 5.3 millió), Rondae Hollis-Jefferson (Timberwolves, 1 év 1.9 millió), Malcolm Miller (Jazz, 1 év 1.7 millió)

Keret:

Lowry - VanVleet - Anunoby - Siakam - Baynes
Flynn - Powell - Davis - Bembry - Boucher
Thomas (ng) - McCaw - Johnson - Watson (ng) - Len
Watanabe (tw) - Harris (tw)

A Raptors off-szezonjában darabra nem sok minden történt, de azok még fontos lépések lehetnek. A gárda elbukta mindkét FA-magasemberét - Serge Ibaka a Clippershez, Marc Gasol pedig a Lakershez szerződött 2-2 évre. A pletykák szerint sem Ibakának, sem Gasolnak nem akart kétéves szerződést adni Masai Ujiri, amit személy szerint meg is értek - főleg Gasol esetében, de Giannis Antetokounmpo lehetséges leigazolása miatt Ibaka esetében is. Helyettük érkezett egyrészt Aron Baynes egy 1+1 éves kontraktussal, másrészt Alex Len egy évre a veterán minimumért. Ez így felsorolva visszalépésnek tűnik, de azért nem ilyen egyszerű a helyzet.

Gasol játékintelligenciája még az előző idényben is látható volt, főleg védekezésben tudta hasznosítani ezt a Raptors - vele a pályán például sokkal jobban nézett ki a kezdőcsapat, mint ugyanaz a négyes Ibakával. Ettől függetlenül Gasol már elég erősen kifelé megy a ligából, és ez támadásban már nagyon látszott rajta - sokat lassult az egykori Év Védője, elöl pedig ezzel már nem igazán tudott hatékony lenni, mégha a játék szervezésében szépen részt is vett, nem is dobált el sok labdát, és azokat viszonylag hasznosan is értékesítette. Baynes ponterősebb kosaras lesz, a triplája is szépen fejlődik, védekezésben pedig nem szerették ugyan az Advanced Statok (a RAPTOR és az RPM sem), de az ezt megelőző években igen, és a Sunsban sem nézett ki rosszul, főleg Ayton eltiltásának idején. Ha nincs is olyan kosár IQ-ja, mint Gasolnak, hátul nagyon hasznos lesz. Egy valamiben elmarad a spanyoltól, a játék szervezésében, de ezt kompenzálhatja azzal, hogy veszélyesebb a gyűrűre. Ayton eltiltásakor azért gólpasszok tekintetében is villanatott az ausztrál, nem egyszer, nem kétszer - abban lehet bízni, hogy ez újra előjön belőle, nem egy egydimenziós játékosról beszélünk.

Len is más típusú játékos, mint Ibaka, és itt sokkal nagyobb a kontraszt. A spanyol-kongói több mint 15 pontot átlagolt nagyszerű triplázással, ám sok felállás nem működött vele. Védekezésben jó volt (a Clippers jól járt vele), viszont támadásban hajlamos volt eldobálni a labdákat - ez mondjuk nem volt nagy gond, mert 58%-os TS-sel dolgozott az elmúlt három évében, kifejezetten hatékony scorer volt még úgy is, hogy sok hármast vállalt. Na Len ebből szinte semmit nem fog hozni: hátul ő is jó, de kevésbé veszélyes légvédelmet jelent, cserébe elöl abszolút nem fogja magát túlvállalni, de triplája sincs. Len echte ötös, Ibaka átmenet a két magasposzt között, úgyhogy lesz némi szerkezeti váltás is.

Azért nem gondolom problémának ezt a "cserét", mert Chris Boucher lesz az első számú magas, aki még csak most kezd kibontakozni, és ha a pálya mindkét oldalát nézem, akkor jobb játékos lehet, mint az idősödő Ibaka, akár már ebben az idényben is - ő egyszerre lehet jó elöl és hátul is. Ha ő veszi át Ibaka helyét, akkor azzal még nyerhet is a Raptors, márpedig jelenleg úgy néz ki, hogy ő lesz az első ember a padról a magasembereknél. Baynes, Len és Boucher mellett lehet majd ötös Pascal Siakam is smallball esetén, úgyhogy darabra megvan ez a csapat - ha Len vagy Boucher nem válna be, lehet használni az alacsonyabb szerkezetet, de ha mindkettő jó, hagyományos ötösökkel is operálhat majd Nick Nurse. Szerintem nagyon jó esély van rá, hogy védekezésben szinten tud maradni a kanadai alakulat ezzel a felállással (tavaly másodikok voltak 100 támadásra vetített kapott pontok alapján), főleg azért, mert a "mezőnyben" egyetlen igazán komoly lyuk sincs, aki helyett védekezni kellene másoknak. Az pedig sok más dologtól is függ majd, hogy támadásban mennyire számítanak majd esetleg Ibaka triplái vagy Gasol játékszervezése.

Lelépett Rondae Hollis-Jefferson is, akit egészen szépen sikerült beépítenie Nurse-nek, de érkezett helyette a nagyon hasonló profilú DeAndre' Bembry. Bembry elöl rettenetesen limitált egyelőre: elvileg all-around kosaras lenne, csak pont dobni nem tud, és ezzel meg is halt - masszív mínuszt jelentett elöl az, amit hozzátett az Atlanta játékához. Hollis-Jefferson viszont pont ugyanígy érkezett ide, Bembry pedig szintén jó védő, úgyhogy abban bízhatnak a Raptors szurkolói, hogy neki is sikerül megtalálni a helyét és a helyzeteit, ahogy RHJ-nak is sikerült - ha csak az ő szerepkörét kell átvennie Bembrynek, arra alkalmas lehet.

A határon billegő, eddig némileg mínuszos off-szezont viszont nem Bembry mentette nálam pluszosra, hanem (részben) az, hogy ledraftolták az 1/29-cel a mini Fred VanVleetnek hívott Malachi Flynnt - az még komoly probléma lehet a konkurencia számára, ha tényleg lesz még egy FVV típusú játékosa a Raptorsnak. Flynn játékában nem nagyon van hiányosság, azt pedig pont a Raptors tudja a legjobban (VanVleet után), hogy egy ilyen termetű és habitusú játékosból hogyan kell kihozni a legtöbbet. Flynn-nel kapcsolatban a legnagyobb aggodalom az volt, hogy mennyire fejleszthető még, illetve hogy ilyen fizikális adottságokkal hogyan tudja a játékát hatékonyan játszani az NBA-ben is, mennyire tud "a nagyok" között is hasznos lenni. A Toronto azonban az egyik, ha nem a legjobb a játékosok fejlesztesében -.az utóbbi években több olyan prospectből is sokat hoztak ki a kanadaiak, akikben korábban megközelítőleg sem láttak annyit. Ennek a legékesebb példája a 2016-ban le sem draftolt VanVleet, Flynn pedig nagyon sok mindenben hajaz rá.

Ha már Fred VanVleet, akkor természetesen az is off-szezon krónikájához tartozik, hogy vállalható pénzért, 4 évre 85 millió dollárért sikerült megtartani a hátvédet - ez a másik dolog, ami miatt összességében szerintem nem sikerült rosszul a Toronto előző egy hónapja. Ez egyrészt nem sok pénz egy olyan játékosért, aki lassan első opcióvá növi ki magát kelet egyik legjobb csapatában. Másrészt ezzel a szerződéssel maradt még helye Masai Ujirinek arra, hogy esetleg szerződtesse jövő nyáron Giannist - más kérdés, hogy azóta kiderült, fölösleges volt erre készülni, mert a görög hosszabbított Milwaukee-ban.

Hogy mi lesz a Rapsszel a következő idényben, az egyrészt a Baynes-Boucher duón múlik és azon, mennyire sikerül majd pótolniuk Gasolt és Ibakát. Erre elég jó esélyeket látok, az azonban teljes lutri, hogy mit látunk majd a többiektől. VanVleet megkapta a nagy pénzét, de az ő játékstílusával nem gondolnám, hogy ez negatív irányban befolyásolja a teljesítményét. Előrébb kellene még azonban lépnie vagy neki, vagy Siakamnak ahhoz, hogy megint a legfőbb bajnokesélyesek között lehessen emlegetni a gárdát. Nincsenek ettől olyan nagyon messze szerintem, a Celtics ellen is egy olyan párharcot játszottak, ahonnan bárki továbbjuthatott volna. Ennek ellenére a támadójátékban vannak látható problémák, és ez az alapszakasz után még jobban kiütközött a PO-ban. Az alapszakaszban is csak a 14. legjobb támadójáték volt a Raptorsé (111.1 dobott pont 100 támadásonként), a rájátszásban viszont kiesést jelentő gonddá vált, hogy amikor igazán kellett, nem volt meg az az embere a kanadaiaknak, akinek oda lehetett volna adni a labdát, hogy "oldd meg".

Az alapszakaszban még a közepes támadójáték sem volt gond, most sem hiszem, hogy az lenne - Nurse nagyszerűen kavarja a kártyákat, ami a szezon ezen részében pont elég is. A PO-gondokat viszont az első évében egészen biztosan nem Flynn fogja megoldani, úgyhogy ennek a bizonyos vezérnek VanVleetnek vagy Siakamnak kell lenni. Bizonyos meccseken Kyle Lowry is a hátára tudja venni az együttest, és a szellemi vezér egészen biztosan ő marad, de a támadójáték biztos pontja (már) nem lesz belőle. Hogy VanVleetben van-e még annyi fejlődési lehetőség, hogy egy ilyen go-to-guy legyen, azt nem tudom (voltak meccsek, amikor tudta, de kiegyensúlyozottan még nem). Hogy Siakam tudja-e produkálni az előző alapszakasz pár hónapját, amikor kifejezetten hatékonyan szórta a 25-30 pontjait, az is kérdés. Utóbbi egyébként a buborékban rettenetesen gyenge volt, aztán vagy tényleg újra élvezi a játékot, vagy csak magyarázkodás volt ez a részéről. Az viszont biztos, hogy ha vissza akar térni a trónra a Raps, vagy erre reális esélyt akar magának, akkor ebből a két játékosból, esetleg (kisebb eséllyel) Norman Powellből vagy OG Anunobyból "closert" kell csinálni.

Azt nem hinném, hogy bármiféle gondja lenne a Torontónak a legjobb 8 közé kerüléssel, sőt... A Raptors hosszú évekig igazi alapszakaszmenőnek számított: az elmúlt öt évben például egy keleti harmadik, három keleti második és egy keleti első helyük volt. Erre jött rá a leonardös évben egy nagyszerű PO is, de az alap nem változott: a kanadaiak játéka az alapszakaszra már Dwane Casey alatt is tökéletes volt, és ez Nurse irányítása alatt sem romlott semmit. A keret mélysége is megvan, a játék is megvan, az az edző is megvan hozzá, aki pontosan tudja, mikor hogyan forgassa az embereit, és mikor próbáljon ki új dolgokat úgy, hogy ez ne nagyon menjen a mérleg rovására. Jelen állapotukban (így, hogy nem láttuk még Siakamot újra jól játszani) nem gondolnám, hogy kelet két legjobb csapata között vannak a PO-esélyeket vizsgálva, a Heat például jobbnak tűnik a rájátszást nézve. Az alapszakasz-helyezéseket figyelembe véve viszont úgy érzem, hogy a Bucks mellett nekik van a legnagyobb esélyük a konferencia megnyerésére - annak ellenére is, hogy kezdő centert kellett cserélniük.

Off-szezon értékelés: C+

Tipp: Kelet 2.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus