Szkopje - Szolnok 21:00 (SportM)

Holnap este a Szolnoki Olaj KK együttese először látogat idegenbe a szezon folyamán - három hazai Adria Liga és egy EuroCup mérkőzést követően Macedóniában mérettetik meg a magyar bajnok, az MZT Szkopje vendégei lesznek Vojvoda Dávidék. A vendéglátóknál nemcsak a nyáron, de a héten is történtek változások, hiszen máris edzőt váltottak, fontos sérültjük is van. Lássuk, ki is az ellenfél, mi várható tőlük, illetve mik az esélyek!

Adria Liga, alapszakasz, 4. forduló
MZT Szkopje (macedón, 1-2) - Szolnoki Olaj KK (magyar, 2-1)
2014.10.18., szombat, 21:00 (TV - SportM, 21:00)

A vendégek nyári játékosmozgásairól, változásairól két hete írtunk bővebben, ezt EZEN A LINKEN el tudjátok olvasni (hátulról a harmadik a Szkopje a listában). Nagyon sokat gyengültek ők is több Adria Ligás csapattal egyetemben, és ez meg is látszódott eddigi teljesítményükön. Van is ennek következménye: a szlovén tréner, Zmago Sagadin és a csapat közös megegyezéssel szerződést bontottak, tegnap délelőtt pedig az új vezetőedzőnek kinevezték a macedón kosárlabdázás egyik legendáját, Vrbica Sztefanovot.

A 40 éves szakember első edzői megbízatása lesz ez. Korábban az MZT-nél kezdte játékospályafutását 1992-ben, hat évet töltött itt. Megfordult az AEK Athénnál, 4 évet lehúzott a 2000-es évek elején a Montepaschi Sienánál, akikkel Szaporta Kupát is nyert és Euroliga Final Fourba is jutott. Játszott a török Ülkernél, a görög óriás Olimpiakosznál, visszatért egy kicsit Sienába egy fél szezon erejéig, majd Spanyolországban fejezte be 5 évvel ezelőtt, 2009-ben.

Lélektanilag egészen biztosan sokat adhat a csapatnak egy ilyen korszakos egyéniség - 1998-tól 2003-ig ötször választották Macedónia legjobb sportolójának -, de lesz is dolga rendesen Sztefanovnak.

Az AL első fordulójában a Mega Vizurától hosszabbítás után kaptak ki 103-95-re, igaz, a hazaiak a rendes játékidő végén túl korán kezdtek el ünnepelni, így tudták egyáltalán ráadásra menteni az összecsapást, egyébként nem voltak meccsben. A Zadart viszonylag magabiztosan verték (72-58), a Buducsnoszt viszont kiütötte őket (96-69). Idén ráadásul indulnak a macedón bajnokság alapszakaszában is, ahol az első körben hazai parketten verte őket a Feni Indistrija (73-80), ezt követően jött az edzőváltás.

Várható rotáció:
Cvetkovics - Szimonovszki - Demuynck - Marinkovics - Lucsics
Morovic - Mekics - Zsivcsevics - Classen - Nikolovszki

Nemcsak edzőváltás volt a Szkopjénél, de sérülés is, az előző körben ugyanis nem játszhatott a grúz válogatott Giorgi Tsintsadze térdsérülése miatt - és nem lépett pályára két napja, a macedón bajnokságban sem. Amennyiben ezt most sem teheti meg, az óriási segítség lenne az Olaj számára, ugyanis a Cvetkovics, Szimonovszki, Morovic trió mellett az a Mekics bevethető még 1-2-es poszton, aki 18 esztendős, és egyébként nem tagja az aktív rotációnak.

A két kulcsember a Crvena Zvezdától kölcsönbe érkező Alekszandar Cvetkovics, illetve az előző meccset a padon kezdő, de egyébként idén eddig a legjobb magasemberként tevékenykedő Ivan Marinkovics, kettejük kikapcsolása lehet a döntő. Ismerős lehet Uros Lucsics neve, ő Marinkovics legjobb társa a festékben, illetve Marko Szimonovszkival is vigyázni kell, kitűnő tripladobó ugyanis (10/21 eddig az idényben) - azt is hozzá kell tenni, hogy a statisztikáját egy meccsnek köszönheti. Ők négyen emelkednek ki ebből a Szkopjéből Tsintsadze mellett, az innen is látszik, hogy sokat gyengültek - tavaly Lucsics kiegészítő volt, nem is az első számú.

Mellettük szinte epizódszereplőnek számít a két tengerentúli, Jourdan Demuynck és Owen Classen, a csereirányító, Vedran Morovic, valamint a swingman Nenad Zsivcsevics.

Mint ismeretes, az Olaj egy Partizan elleni vereséget (55-60) követően előbb könnyedén verte a gyengécske Metalacot (67-51), majd Vojvoda Dávid hatalmas, utolsó másodperces triplájával az Igokeát (63-60). A szolnokiak a hét közben sem lassítottak, egy nagyon magas színvonalú, hullámzó, fordulatos meccsen verték meg a Zenit Szentpétervárt a EuroCup első fordulójában (96-94), sokkal jobb formában vannak tehát, mint az ellenfél.

Az önbizalommal pont emiatt nem is lehet túl nagy gond. Vojvoda egészen pazar formát mutatott eddig szinte minden meccsen, Lazeric Jones pedig meccsről meccsre egyre jobb. Báder Márton is kezdi megtalálni magát, és azt sem szabad elfelejteni, hogy Lóránt Péter sérülésből tért vissza a múlt hét végén, tőle is egyre jobb teljesítmény várható. Az egyetlen kérdőjel Stefan Sinovec, aki az eddigi mérkőzéseken nagyon komoly segítség volt a csapat számára, a Zenit elleni mérkőzés előtt viszont bokasérülést szenvedett, nem tudni, játszik-e.

Elég fontos ismeretlenek vannak még az összecsapás egyenletében, hiszen egy edzőváltás után soha nem lehet tudni, mire képes az ellenfél, rövidtávon általában jótékony hatása van a dolognak, de azért ez a Szkopje erősen korlátozott tehetségű csapat, a liga gyengébbik feléhez tartoznak. Tsintsadzén sok áll vagy bukik, a grúz válogatott játékmester sokkal jobbá teszi a társait a parketten, így nem lenne hátrány a szolnokiaknak, ha nem tudná vállalni a játékot. Sinovec kiesése nagy érvágás lehet az Olajnak, de összességében szerintem sokkal kisebb, mint Tsintsadze a túloldalon. Az idegenbeli meccsek nem voltak egyszerűek az elmúlt két évben az AL-ben, de szerintem a Szolnok jelenleg jobb esélyekkel pályázik a győzelemre, mint a vendéglátók.

A találkozót a SportM csatorna 21:00-s műsorkezdettel, élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, hajrá magyar kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus