Átmeneti év jön a Knicksnél

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a New York Knicks kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixers, Raptors
Southeast: HeatWizards
Southwest: SpursMavericksRockets
Northwest: Jazz, Thunder


New York Knicks

Draft: Kevin Knox (1/9), Mitchell Robinson (2/36)

Távozott: Jeff Hornacek vezetőedző, Joakim Noah (kivásárolva), Michael Beasley (Lakers, 1 év 3.5 millió), Kyle O'Quinn (Pacers, 1 év 4.5 millió), Jarrett Jack (Pelicans, 1 év 2.4 millió), Troy Williams (Pelicans, 2 év 3.15 millió)

Érkezett: David Fizdale vezetőedző, Mario Hezonja (Magic, 1 év 6.5 millió), Noah Vonleh (Bulls, 1 év 1.6 millió), Allonzo Trier (nem draftolt, two-way)

Maradt: Enes Kanter, Tim Hardaway Jr., Courtney Lee, Lance Thomas, Kristaps Porzingis, Ron Baker, Emmanuel Mudiay, Frank Ntilikina, Trey Burke, Luke Kornet (1 év 1.6 millió), Damyean Dotson, Isaiah Hicks (two-way)

Keret:
Ntilikina - Hardaway Jr. - Lee - Thomas - Kanter
Burke - Baker - Hezonja - Knox - Vonleh
Mudiay - Dotson - Kornet - Porzingis - Robinson

A Knicks nyara sem volt túl eseménydús, és jó eséllyel a szezonja sem lesz az, miután Kristaps Porzingis legalább decemberig, de lehet, hogy az egész szezonban nem fog játszani. Legjobbjával együtt is lennének problémái ennek a keretnek, de így lényegében fegyvertelen a már David Fizdale irányította gárda, hiszen az egyébként időszakonként kifejezetten kellemes meglepetést okozó, a korábbiaknál jóval hatékonyabb Tim Hardaway Jr.-ra, Enes Kanterre és a fiatalokra kell támaszkodnia, akik közül Mario Hezonja, Kevin Knox és Frank Ntilikina is projektnek tekinthető - a horvát hiába van már három éve a ligában, talán most kapja majd a legtöbb lehetőségét, eddig Orlandóban nem nagyon építettek rá, Knox újonc, Ntilikina pedig második évét kezdi, és bőven van még miben fejlődnie.

Olyan célokat tűzhet ki maga elé a New York, hogy védekezésben kaparjon, és ezzel megnehezítse az ellenfelei dolgát - ez mondjuk nem lesz egyszerű Kanterrel középen, de körülötte egészen jó védők vannak, vagy olyanok, akiket még lehet fejleszteni, és ez már elég lehet néhány meglepetéshez is. A fiatalok fejlődése mindenképpen az első helyre kívánkozik a New York-i "mi fontos ebben az idényben" listán - Ntilikinának rutint kellene szereznie akár irányítóként, akár kettesként, ahogy Hezonjának és értelemszerűen az első évére készülő Knoxnak is. Akire még mindenképpen érdemes odafigyelni, az Mitchell Robinson, aki elvileg a G-Ligában kezdi az idényt, de benne nagyon sokat látott a New York a draftkor, és nem játszott rosszul azóta - őt is hosszabb ideig kell majd fejleszteni, de ha beérik, komoly faktor lehet akár a jövő Knicksében is.

Összességében nézve addig, amíg Porzingis nincs, nagyon haloványnak tűnik a keret, és ezt nem nagyon van értelme ragozni. Van több értékesnek tűnő, fejleszthető fiatal, akikre jobban oda kell és lehet majd figyelni, de a lett nélkül ez a Knicks egy fogatlan oroszlán. A jó hír az, hogy talán nem is lenne baj (még) egy gyenge szezon, mert egy top fiatallal (ne adj' Isten RJ Barrett-tel vagy Zion Williamsonnal) egyrészt sokkal pofásabb lenne a csapat, másrészt sokkal nagyobb vonzerőt is jelenthetne a szabadügynökök számára. Felmerült a klub neve Kawhi Leonarddal, Kyrie Irvinggel és Jimmy Butlerrel kapcsolatban is, és még egy fő feladata van a gárdának a fiatalok fejlesztése mellett: Courtney Lee elpasszolása a 12 millió dollárral több sapka alatti hely érdekében. A szabadügynökökre persze nem lehet építeni, de a takarításban most jó irányba halad a Knicks: kérdés, hogy az építkezést nem rontják-e el, mint az elmúlt évtizedekben már sokszor.

Ha Porzingis visszatér (még időben, mondjuk december elején), akkor lehet ebben a társaságban egy fokkal több kakaó is, de még a keleti PO-harcban is kevésnek érzem ezt a gárdát úgy, hogy Kanterrel kellene védekezni center poszton, mert nincs nagyon más. Az Atlanta-Orlando-Brooklyn triót leszámítva papíron nem nagyon van esélyük megelőzni mást, de talán jobb is, ha még mögéjük is kerülnek - a lényeg nem az, hogy idén milyen helyen végez a Knicks, hanem hogy a nyáron a draftpickből és a sapka alatti helyből milyen keretet húz fel.

Tipp: Kelet 12-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus