Egy sztár már megvan a Netsnek, lesz-e második?

A Brooklyn idén nyáron megütheti a jackpotot, és ha nem jön össze, nagyobb gond akkor sincs - Kyrie Irving már megvan, de vajon érkezik-e még sztár a Netshez?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzliesRockets, Mavericks
Atlantic: KnicksCelticsRaptors
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggetsJazzBlazers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Brooklyn Nets nagy dobásra készül, és még csak pofára sem nagyon eshet.


Irving megvan, jön-e másik sztár?

Elvileg Kyrie Irving már a zsákban van, ami azért érthető. Irving hatékonyságával kapcsolatban vannak kételyeim, neki nem szimplán a játékát, hanem a többiekre gyakorolt hatását is nézni kell, viszont a másik opció valószínűleg D'Angelo Russell kimaxolása lett volna, aki hiába fejlődött sokat, leginkább scorer, annak pedig nem hatékony összességében (53.3% TS) - a rájátszásban még annyira sem volt az. Ha valakinek maxot akart adni a Brooklyn akkor az inkább Irving kellett, hogy legyen, Russell még mindig nem ér ennyit.

Más kérdés, hogy mi van, ha nem irányítót hoz a gárda, hiszen ott van Spencer Dinwiddie is tartalékban, és akkor rámehettek volna egy Kawhi Leonard - Kevin Durant párosra is. Előbbi gyakorlatilag fel sem merült a csapattal kapcsolatban, utóbbi viszont igen, és a Netsnek még mindig van esélye arra, hogy leigazolja, kisebb változtatásokkal meglehet a sapka alatti hely KD maximum szerződésére is. Hogy kell-e, az nem kérdés, az Irving-Harris-LeVert-Allen sor mellé tökéletes láncszem lenne még úgy is, hogy most egy évet szinte biztosan kihagy. Hogy jön-e, az annál nagyobb talány, ezt gyakorlatilag senki nem tudja most megmondani.

Ha nem Durant és nem Leonard, akkor felmerül, hogy rámegy-e másra a Brooklyn. Adja magát Tobias Harris négyes posztra, és még az is elképzelhető, hogy ő olcsóbb lesz, mint a maximum, de Harris elé kell legalább egy vezér, és Irving igencsak kérdőjeles ilyen szempontból. Smallballban szóba jöhet Jimmy Butler is, aki más kategória játékban, de nem biztos, hogy te akarod kipróbálni, hogy milyen Irvinggel egy öltözőben. Khris Middletonra szerintem kár ácsingózni, mivel korlátozott szabadügynök, mások pedig vagy elkeltek, vagy/és nem kellenek már ide (Vucevic, Walker).


Nincs probléma akkor sem, ha nem jön senki

Még mindig tartja magát az a pletyka, hogy Irving nem igazol Brooklynba, ha nem érkezik második sztár (és akkor a Los Angeles Lakershez megy), de ha így van, akkor sincs nagyjából semmi.

Megtartható Russell, még mindig korlátozott szabadügynök, és ha nincs a kérők között a Lakers, akkor még csak maximumot sem kell neki adni, mert nem nagyon lesz piaca. Kevesebb mint 43 millióból megvan a Dinwiddie-Harris-LeVert-Prince-Allen, Napier-Musa-Graham-Kurucs kilences Deron Williams halott 5.5 millióját is számolva. Ez a csapat Russellt leszámítva egy Rondae Hollis-Jefferson, Allen Crabbe, DeMarre Carroll, Jared Dudley, Ed Davis ötösre van attól a kerettől, ami már így is rájátszásba jutott, de az Atlantából Prince bőven-bőven pótolhatja Carrollt és Hollis-Jeffersont egy személyben, a többiek helyett pedig nagyjából 65 millió dollárból kellene igazolni (35-ből, ha érkezik Irving), az talán menni fog...

Közel sem biztos, hogy Davist pl. nem marasztalja Sean Marks, kiváló csere C volt, de abból most lesz még a piacon (Robin Lopez, Dewayne Dedmon), várhatóan olcsó megoldásból csemegézhet majd a Brooklyn Allen mögé - más típusból ott lesz például Boban Marjanovic is, szintén nem kell rá tizenmilliókat kiszórni. Azt borítékolni lehet, hogy a drafton a 31. helyen kiválasztott Nicholas Claxton még nem kap komolyabb szerepet.

Olyan játékost, aki csak simán triplákra használható (Crabbe), szintén találhat a piacon a Nets, nem is egyet (Reggie Bullock, Wayne Ellington, JJ Redick). Dudley tapasztalata sokat jelentett ennek a gárdának, ez még hiányozhat, de az sincs kizárva, hogy ő is marad, főleg ha a sok pénzt nem egy nagy névre költi el a Nets. Ha kiegészítőket keres a csapat, viszont a jobbik, drágább fajtából, szóba kerülhet Malcolm Brogdon, de Patrick Beverley, erőcsatárnak Julius Randle, de lényegében bárki.

Mivel a keretben rengeteg belső fejlődési lehetőség van, kapkodnia abszolút nem kell Marksnak, és eddig hibátlanul építkezett. Most óriási kérdés lesz, hogy ha például nem érkezik meg Irving mellett egy másik nagy sztár, akkor mihez kezd majd a rengeteg sapka alatti helyével. A cserecentert és talán egy padról beszálló vérbeli triplázót leszámítva lényegében nincs lyukas posztja, úgyhogy újabb nagy vizsga előtt áll az elmúlt évek alapján a liga egyik legjobb GM-jének tartott szakember.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus