Mikor robbant az atlantai mag?

Rendkívül tehetséges a Hawks magja, de vajon ez már idén is nagy eredményeket jelent majd, vagy most még csak formálódik egy későbbi bajnokesélyes?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: NuggetsBlazersJazzThunderTimberwolves
Southeast: MagicHeatHornets, Wizards

 

Atlanta Hawks

Draft: De'Andre Hunter (1/4), Cam Reddish (1/10), Bruno Fernando (2/34)

Távozott: Solomon Hill (csere, Grizzlies), Miles Plumlee (csere, Grizzlies), Kent Bazemore (csere, Blazers), Taurean Prince (csere, Nets), Omari Spellman (csere, Warriors), Jaylen Adams, Justin Anderson, Deyonta Davis, Dewayne Dedmon (Kings, 3 év 40 millió), Isaac Humphries, Alex Poythress

Érkezett: Chandler Parsons (csere, Grizzlies), Evan Turner (csere, Blazers), Allen Crabbe (csere, Nets), Jabari Parker (Wizards, 2 év 13 millió), Damian Jones (csere, Warriors), Charlie Brown Jr. (nem draftolt, two-way), Brandon Goodwin (Nuggets, two-way)
 
Maradt: Trae Young, Alex Len, John Collins, Kevin Huerter, DeAndre' Bembry, Vince Carter (1 év 2.56 millió)

Keret:
Young - Crabbe - Huerter - Collins - Len
Turner - Reddish - Parker - Hunter - Jones
Bembry - Carter - Parsons - Fernando
Goowdin (two-way) - Brown (tw)

A Hawks nyarát leginkább a draft és a cserék határozták meg, mindkettő meghatározó lehet még a jövő szempontjából. A játékosbörzén érkezett De'Andre Hunter és Cam Reddish is - két nagyszerű prospecttel gyarapodott a gárda, akik az eddigi játékuk alapján tökéletesen illenek Trae Young, Kevin Huerter és John Collins mellé. A cserék közül a Solomon Hill, Miles Plumlee - Chandler Parsons tranzakció minden idők legkisebb ár-érték arányú húzása (25-25 millió dollár cserélt gazdát, de abszolút semmit nem befolyásol, hogy mely játékosok hol ülnek majd a kispadon). Evan Turner és Kent Bazemore is gazdát cseréltek - itt már arra készülhetett a Hawks, hogy Turner játékszervező képessége kellene fog a második ötösbe, Bazemore pedig ilyen wingsor mellett teljesen fölösleges.

Főleg úgy, hogy érkezett még Jabari Parker is az FA-piacról. Parkernek talán az utolsó lehetőségek egyike, hogy bebizonyítsa, hasznos kosasas - ha nem lesz az, év végén kirakhatják, az utolsó idényére készülő Vince Carter pedig simán el fogja venni a játékperceit. Omari Spellman és Damian Jones cseréje már érdekesebb húzás, mert Jones echte center, és eddig nem sokat mutatott, Spellman viszont egy jókezű magasember - nem vagyok benne biztos, hogy utóbbi nem kellene a Hawksnak a jövőben, illetve hogy Jones kell majd, de ezt meglátjuk.

Amit viszont nem tudok pozitívan értékelni, és levon az Atlanta nyarából, az a Taurean Prince - Allen Crabbe csere. Utóbbi jó kezű kosaras, Prince viszont ehhez még védekezni is tud, hatalmas fit lenne ebbe a keretbe is. Az világos, hogy neki jövőre már nagy pénzt kellene adni, a Hawks pedig nem szeretné kitömni, mert majd a 2021-es FA-piacról akar bevásárolni, de a kérdés az, hogy mit.

Sztárokat fölösleges berakni Youngék mellé, főleg ha Reddish-ből is sikerül kihozni közel a maximumot - nem csak egy shooter, nagyszerű scorer lehet belőle, aki nem feltétlenül szorul rá arra, hogy mások megcsinálják neki a helyzetet. Ha viszont nem sztárt kell majd igazolnia az Atlantának, akkor pont olyan emberek fognak kelleni, mint Prince - egy ilyet most engedtek el éppen. Dewayne Dedmon is azért távozott, hogy ne nyomja majd a sapkát a jövőben, de egyrészt Dedmon szintjét Alex Len is le tudja hozni elöl és hátul is, másrészt Collins valószínűleg centerben is fog szerepelni, amint Reddish és Hunter elérik a kezdő szintet, így Dedmon fölöslegessé vált. Prince nem lett volna az akár Parker helyén, akár az alacsonyabb szerkezetekben akármelyik wing poszton.

Összességében nézve szerintem a Hawks fog javulni, egész egyszerűen azért, mert a Young-Huerter-Collins trió jobb lesz.

Támadásban egyre pofásabb lehet az együttes a szezon során, Crabbe és Reddish is passzolnak Young mellé, Lennek van tripladobása is, úgyhogy jó a spacing, jó a játékmester, és vannak mellette olyanok, akik egyébként be tudnak neki segíteni. Turnernek a helyét kell majd megtalálni, mert ha valakinek nincs jó keze, akkor neki, úgyhogy neki labdát kell majd adni, illetve Parker lehet még érdekes, mert az egyéni játékával nem mostanában volt hasznos - ahogy már írtuk, ezt azért könnyen tudja orvosolni Lloyd Pierce vezetőedző.

Védekezésben viszont sok még a kérdőjel: Len előtt most például nem lesz egy Dedmon, Hunter még újonc, a periméteren pedig többeknek fejlődniük kell majd. Dedmon és Prince távozásával rövidtávon szerintem még az előző idényhez képest is visszaesnek majd, pedig ott is csak 27-ek voltak.

Éppen ezért azt gondolom, hogy még keleten sem jut PO-ba egyelőre ez a mag. Hatalmas lehetőségek vannak az Atlantában, de rendkívül rutintalan az együttes (persze Cartert leszámítva), ez pedig ki fog ütközni az alapszakasz teljes egészét nézve. Az kicsit sem lepne meg, ha a Knickset vagy/és a Chicagót megelőznék Youngék, de hogy a Detroittól kezdve fölfelé legyűrnék a többieket, azt még nem látom magam előtt, egy év múlva jön el szerintem az ő idejük.

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Kelet 12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus