Wall szerződésének árnyékában épül az új Wizards

Nagy volt a jövés-menés a fővárosiaknál a nyáron, és a jövő szempontjából nagyon fontos alámerülés kezdődhet meg idén.

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: RaptorsSixersCelticsNetsKnicks
Northwest: NuggetsBlazersJazzThunderTimberwolves
Southeast: MagicHeat, Hornets

 

Washington Wizards

Draft: Rui Hachimura (1/9), Admiral Schofield (2/42)

Távozott: Dwight Howard (csere, Grizzlies), Thomas Satoransky (sign-and-trade, Bulls, 3 év 30 millió), Jabari Parker (Hawks, 2 év 13 millió), Bobby Portis (Knicks, 2 év 31 millió), Chasson Randle, Devin Robinson, Trevor Ariza (Kings, 2 év 25 millió), Sam Dekker (Lokomotiv Kubany), Jeff Green (Jazz, 1 év 2.56 millió)

Érkezett: CJ Miles (csere, Grizzlies), Davis Bertans (csere, Spurs), Ish Smith (Pistons, 2 év 12 millió), Moritz Wagner (csere, Lakers), Isaiah Thomas (Nuggets, 1 év 2.3 millió), Chris Chiozza (Rockets, 1 év 1.45 millió), Isaac Bonga (csere, Lakers), Justin Robinson (nem draftolt, 3 év 4.2 millió), Garrison Mathews (nem draftolt, two-way)
 
Maradt: John Wall, Bradley Beal (hosszabbítás, 2 év 72 millió), Ian Mahinmi, Thomas Bryant, Troy Brown Jr., Jordan McRae

Keret:
Thomas - Beal - Miles - Hachimura - Bryant
Smith - Brown - Bertans - Wagner - Mahinmi
Chiozza (nem garantált) - Robinson (ng) - McRae (ng) - Schofield - Bonga
Wall
Mathews (two-way)

A Wizardsnál volt gond bőven, hiszen rengeteg volt a szabadügynök, és azt is lehetett tudni, hogy nem nagyon van pénze a gárdának pótolni az esetleges távozókat. Az, hogy Dwight Howard vagy éppen Jabari Parker már nincs az együttesnél, gyakorlatilag semmit nem számít. Trevor Ariza már érzékenyebb veszteség lehetne, de Howardért CJ Milest kapta a Memphistől a Wizards, úgyhogy Ariza helyettese ezzel meg is volt. A két legnagyobb probléma azonban Tomas Satoransky eligazolása, illetve Bobby Portis távozása lehet, már ha rövidtávon nézzük a dolgokat.

Satoransky nagyszerűen mozgatta a csapatot az előző idényben, John Wall sérülése után, ám a cseh a Chicago Bullst választotta. Helyette most Isaiah Thomas és Ish Smith lesznek, akik teljesen más típusú egyesek - mindketten a védelemmegbontásból élnek, míg Satoransky sokkal inkább a játékintelligenciájából. Smith nem rossz csereirányító, de azt már láthattuk, hogy kezdő csak gyenge csapatban lehet. Thomasnál pedig rengeteg a kérdőjel, miután az előző két évben alig láttuk a pályán csípősérülése, majd a Nuggets rosterének mélysége miatt. Ha tudna valamit mutatni a régiből, még hasznos is lehetne ebben a Washingtonban, amelynek nagyon kellenek a scorerek, de hogy huzamosabb ideig jobban játsszon, arra kicsi az esély.

Portis (illetve Jeff Green) lelépése inkább jelképes módon probléma, nem a két illető konkrét távozásával van gond: vállalhatatlan a Wizards négyes és ötös posztokon. Az újonc, most draftolt Rui Hachimura jó lehet, Beal és Thomas mellett ő lehet a csapat harmadik pontszerzője, de első évesként végig magas szintű produkciót kár várni tőle, hiába volt egészen jó a világbajnokságon. Thomas Bryant megbízható volt már az előző idényben is, ha nem is lesz nagy statgyáros, Hachimurát jól kiegészítheti. Az egyikük azonban most kezdi NBA karrierjét, a másik másodéves, mögöttük pedig olyan nevek vannak, mint az évek óta használhatatlan Ian Mahinmi, vagy a Lakerstől szerzett Isaac Bonga és Moe Wagner. A Spurstől érkező Davis Bertans legalább a spacingben tud segíteni, de ez így rettenetesen vékony.

A pálya mindkét oldala hatalmas kérdés. A támadójátékkal kevesebb gond lehet, Beal mellett Hachimura is jó egyéni scorer, és Thomas is az lehet, ha még tud villantani valamit - a padról Smith védelmet tud bontani, míg Bertans a spacingben segíthet majd. Az már más téma, hogy hogyan lesz ebből csapatjáték, mert Beal ugyan tud játékot szervezni, de eddig nem ez volt a feladata, a többi érintett pedig echte scorer. Védekezésben Bryanttel, Beallel és Milesszal még össze is lehetne rakni egy viszonylag elfogadható hátsó alakzatot, ha Thomas nem lett volna világ életében támadható pont, annyira pedig egyelőre nem jó védő a center, hogy az ő hiányosságait is el tudja fedni. A padról Troy Brown Jr. lehet majd kellemes meglepetés ilyen szempontból, de itt vége is van a listának.

A nyara szerintem nem feltétlenül alakult rosszul a Wizardsnak. Van több olyan távozó is, akit nem sikerült pótolni, de ha nem a középszerűségben ragadás volt a fővárosiak célja, akkor jobb is, ha rövid távon inkább a liga alja felé veszik az irányt - John Wall szerződése miatt igazolni nagyjából négy évig nem fognak, addig muszáj tehetségekből építkezniük. Thomas és Smith olcsó pótléknak jók, Bertansért semmit nem kellett adni, és ami nálam az eligazolók ellenére is felhúzza legalább közepesre az értékelést, az Beal új szerződése. Ez a megállapodás időt jelent a klub számára, hogy megnézze, az egész évet kihagyó Wallból lesz-e még valami, vagy sem.

A most következő szezonban azonban az NBA legrosszabb csapatai között lesz a Wizards, és bár a Cavst egyelőre mögéjük rakom (mivel ott két nagyon fiatal játékos kezébe helyezték a karmesteri pálcát, itt még legalább egy Beal-szintű All-Star a vezér), könnyen elképzelhető, hogy ha Thomas már csak árnyéka lesz önmagának, akkor a Washington kelet- és ligautolsó lesz a végelszámolásnál - nem sok vékonyabb keret van a fővárosinál.

Off-szezon értékelés: C

Tipp: Kelet 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus