Hol van a Warriors felső határa?

A Golden State Warriors volt a nyár főszereplője Kevin Durant megszerzésével - vajon hol van a 2015-ös bajnok felső határa (főleg támadásban), és mennyit számíthat Andrew Bogut elvesztése? Az ő kilátásaikat vizsgáljuk a most következő idényre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: Kings

 

A Golden State off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok - azóta szerződést adtak JaVale McGee-nek, valamint Elliott Williams, Scott Wood, Cameron Jones, Phil Pressey és Elgin Cook is kaptak egy-egy edzőtábor-meghívót.

Hiányoznak-e majd Bogut elzárásai, és mindenki elégedett lesz-e a négy sztár közül?

A Warriors támadójátékáról sokan elmondták már, hogy minden idők egyik, ha nem a legjobbja lehet, ami mellett van nagyon sok pro és kevesebb kontra érv. Annyi biztos, hogy minden csapat vért fog izzadni ellenük, hiszen eddig a Steph Curry, Klay Thompson pároshoz jött a sokoldalú Draymond Green, most ehhez a trióhoz csatlakozott az a Kevin Durant, aki labdával és labda nélkül is borzasztóan hatékony támadójátékos, a liga talán legjobb scorere jelenleg. Olyan játékosokat kell majd 1-1-ben fogni (besegíteni nyilván kell majd, duplázni viszont nem lehet kiről), akiket nem lehet 1-1-ben lefogni, nem mellesleg mindenki tud saját magának és másoknak is helyzetet teremteni, de labda nélkül is mind használhatóak a kitűnő külső dobásaik miatt.

Alapvetően ez egy eléggé foghatatlannak tűnő rendszer, hiszen ha nem megy Currynek, lehet nyomni Durantet vagy pont fordítva, ha meg egyikőjüknek sem megy, még mindig Thompsonhoz lehet fordulni - arra nem sok esély mutatkozik, hogy egy este mindhárman gyengén muzsikáljanak, meg arra sem túl sok, hogy mindenkire tud az ellenfél elit védőt állítani. Az már más kérdés viszont, hogy ha mindenkinek megy, akkor hogyan osztják majd el a lehetőségeket. Elvileg ezt Steve Kerr rendszere megoldhatja, de teljes egyenlőség nem lesz, ráadásul a Team USA-nél azért megmutatkozott, hogy Durant labdával a kezében igazán halálos - ha úgy megy neki, onnantól kezdve megy neki mindenhogy. Tavaly Green egyszer már kifakadt, hogy labdát nem lát támadásban, de védekezésben mindent neki kellene csinálni (vagy legalábbis a legtöbb feladata neki van, és őt veszik elő a legtöbbet) - ez szerintem mindaddig nem lesz gond, amíg menni fog a játék és jönnek az eredmények, onnantól lehet majd egy kis sértődés, ha becsúszik 2-3 zakó egyhuzamban.

A támadójáték másik kérdése negatív tekintetben Andrew Bogut távozása, aki nagyon hatékony elzárásokat adott, illetve a jobb passzolók közé tartozik a centerek között, ezeknek óriási szerepe volt Kerrék rendszerében, és Zaza Pachulia szinte biztosan nem fogja tudni hozni ugyanezt a szintet. Alapvetően nem tűnik perdöntőnek a dolog, hiszen ettől függetlenül még mindig áll az a dolog, hogy a Curry-Thompson-Durant triót meg kell valahogy fogni, de olyan, statisztikával nem mérhető dolgok hiányozhatnak majd, amik miatt olyan üres helyzeteket tudtak vállalni eddig, amilyeneket. Azt is hozzá kell tenni, hogy Curryék nem üres helyzetekből is eredményesek tudtak lenni, ráadásul a leghatékonyabb sorukban Bogutnak nem volt szerepe, ott csak egy Durant - Harrison Barnes csere történt, amivel egyértelműen előreléptek, ha védekezésben nem is, támadásban biztosan.

A padról sem nagyon jöhet kevesebb segítség, ha az előrejátékot nézzük, hiszen Marreese Speights helyett most David West van, Andre Iguodala és Shaun Livingston maradtak, Pat McCaw pedig egy igazi mindenesnek tűnik, aki Iguodala szárnyai alatt nevelkedhet, ez egyáltalán nem tűnik kevésnek. Azzal azonban, hogy egy Duranttel több van most a keretben, gyakorlatilag az is mindegy lenne a támadójáték szempontjából, ha ennyi emberük sem lenne, mert meg tudja oldani Kerr azt, hogy egyszerre két kiváló, a liga legszűkebb elitjébe tartozó scorere mindig a pályán legyen. Emiatt nem tudni igazán, hogy hol van a felső határ ebben a támadójátékban, mert vannak ugyan cserék és kezdők mindenhol, de itt olyan szinten lehet tartani a támadásokat végig a meccs folyamán, hogy ahhoz a Golden State is kell, hogy ebből vereség legyen.

Túlságosan kiürült a magasposzt?

Védekezésben főleg az említett Death Lineupnál (Curry, Thompson, Iguodala, Durant, Green) nem lehet sok gond, hiszen Durantet hiába nem a védekezéséről ismerjük, egyáltalán nem gyenge védő, a sokszor kiegyensúlyozatlan Barnes szintjét ő is bőven fogja tudni hozni. Azt is elmondta azonban Kerr mester, hogy ezt a felállást azért csak 10-12 percekre használná meccsenként, nem többre, mert nem lehet folyamatosan erre támaszkodni. Az alapfelállással viszont lehet még probléma, főleg a már említett Bogut távozása miatt.

A Warriors normál szerkezetben nem kis mértékben az ausztrálnak köszönhette, hogy stabil volt hátul, mert borzasztóan jó érzéke volt a váltásokhoz, a palánk alatt pedig blokkoktól függetlenül volt igazi légvédelem - sokkal gyengébben dobtak a játékosok, ha ő volt ott a festékben, mint egyébként. Igazi rim protector nélkül kell nekivágnia a Warriorsnek az idénynek, hiszen Bogut mellett elment Festus Ezeli is, és Pachulia mellett a tavaly csak harmadik számú centerként használt Anderson Varejao, illetve az évek óta sérülésekkel bajlódó Shaqtin' MVP, JaVale McGee lesz bevethető az újonc Damian Jones mellett, nem kifejezetten biztos pontja a csapatnak ez a poszt.

Pachulia hasznos játékos, amíg nem játszatják túl, de közel sem olyan félelmetes a saját palánk alatt, mint volt Bogut. Varejaónál és McGee-nél egyáltalán nem lehet tudni, mi van még bennük - McGee sípcsonttörésével az egyetlen erősségét, az atletikusságát veszthette el, míg a brazil már csak 10 percekre használható igazán (vagy még annyira sem), ő is borzasztóan lelassult a rengeteg sérülése miatt. Jones egyrészt újonc, másrészt szintén sérülten kezdi a szezont, neki a vállával vannak gondok, úgyhogy ha a védekezés egészét nézzük, akkor azért lehetnek problémák az alap összerakásával Kerrnek.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor a támadójátékban az összeveszés nem túl reális a négy sztár között, legalábbis nem rövidtávon (nyerniük kell, hogy ne kapjanak az eddigieknél is több savat, ezt szerintem mindannyian tudják, és egy évig egészen biztosan saját maguk elé tudják helyezni ezt), úgyhogy a magas posztok rövidsége, a centerposzt lehet az egyetlen gyenge pontja ennek a csapatnak, de ez sem az alapszakaszban, hanem majd inkább csak a rájátszásban, mikor kifejezetten az ellenfélre készül mindenki.

A legjobb esetben a támadójáték olajozottan megy a négy sztár között, és ilyenkor egész egyszerűen foghatatlan ez a csapat, mert sem egyénileg, sem csapatként nem lehet ellenük mit tenni. Ilyen támadójáték mellett a védekezés másodlagos lesz (még ha mindenki el is mondja, hogy a védekezés a fontos, 120-130 pontokkal nem nagyon lehet majd versenyezni, jobb napokon pedig ennyit hozni fog ez a csapat), de Pachulia azért hozza a hang nélküli, hasznos játékát, a McGee, Varejao, Jones trió közül pedig legalább az egyik beválik arra a szerepre, amit Ezeli ellátott eddig. A padon West hozza azt a scoringot, amit Speights, McCaw pedig egy üde színfolt lesz, így nemhogy rövidebb lenne a Warriors padja, de van egy plusz bevethető játékosuk.

A legrosszabb esetben döcög néha a szekér, sokat kapnak a médiától, ezért mégis kialakul egy kisebb belső feszültség a vezérek között (itt leginkább Green és Thompson az érdekes ilyen szempontból). Bogutnak nagyobb szerepe volt támadásban, mint azt gondolták, védekezésben pedig nagyon hiányzik az, hogy ellene már feltenni is féltek a ziccereket, Pachulia ellen pedig egyáltalán nincs meg ez a félsz az ellenfelekben. A padról nincs bevethető magasembere a csapatnak, mert West nemcsak azért volt gyengébb a Spursben, mert nem használták, hanem ő és Varejao is megöregedtek, McGee pedig elszállt pár éve a sípcsontjával együtt.

Ugyanaz igaz rájuk, ami a Cavsre: a legjobb és a legrosszabb esettől függetlenül azért komoly meglepetés lenne, ha nem nyernék meg a főcsoportjukat. A gondjaik igazán a rájátszásban ütközhetnek majd ki, nem a heti 3-4 meccses "alapszakasz-darálóban". Kerr is elmondta, sokkal fontosabb lesz a konkrét mérlegüknél az, hogy milyen fejlődésen mennek keresztül a PO előtt, úgyhogy náluk igazából ezt lesz érdemes figyelni.

Tipp: Nyugat 1.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus