Összetartja a magot a Philly, átalakítja, vagy szétesik?

A Sixers idén nyáron két kiváló játékost is bukhat, az egyikből pótolhatja mindkettőt, de az is elképzelhető, hogy marad a jelenlegi csapat.

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzliesRockets, Mavericks
Atlantic: KnicksCelticsRaptors, Nets
Pacific: LakersSunsWarriorsKings
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: TimberwolvesThunderNuggetsJazzBlazers


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. A Philadelphia Sixers próbálja összetartani a magot, de óriási kérdés, hogy sikerül-e ez.


Butler és Harris dönti a dominókat

Borzasztóan érdekes nyár előtt áll a Sixers, tekintve hogy négy játékossal rendelkezik egyelőre - ráaduásul a Ben Simmons, Zhaire Smith, Jonah Bolden, Joel Embiid négyesből Smith-t még nem, Boldent pedig alig láttuk a ligában, úgyhogy két komolyan vehető rotáció tagja van a csapatnak, ezen az első körben draftolt, védekezésben pazar, de támadásban teljesen fa Matisse Thybulle sem változtat. A teljesség igénye nélkül: Jimmy Butler, Tobias Harris, JJ Redick, TJ McConnell, James Ennis, Mike Scott, Furkan Korkmaz, Boban Marjanovic, Greg Monroe, Amir Johnson és Jonathon Simmons szerződése is lejárt, és mind korlátozások nélkül igazolhatnak akárhová.

Egyelőre mindössze 40.4 millió dolláron áll fizetésben a Philly, de nem olyan sok az a nagyjából 60 millió, amit elkölthet, hiszen három kezdő posztot és a teljes cserepadot kellene belőle feltölteni, ami nem lesz egyszerű.

A legjobb forgatókönyv az, hogy mindenki marad, leginkább Butler és Harris, mert ha ők ketten megvannak, akkor a többieket már ízlés szerint vissza lehet hozni - Redicknek kulcsszerepe van, de McConnell és Marjanovic is fontosak lehetnek, kivételekből ilyen szintű játékosokat nem nagyon fog tudni szerezni a Sixers, ez Redick esetében borítékolható. Borzasztóan sok múlik azonban Butleren és Harrisen, mert ha bármelyikük távozik, annak rögtön hatása lehet a gárda összes többi döntésére.

Butler a jobb játékos, de talán vele van nagyobb szerencséje a Philly-nek, a Houston Rockets ugyanis sign-and-trade-ben tudja csak megszerezni őt, vagy ha kipucolnak mindenkit a sapka alól. Ha Butler úgy dönt, hogy nem marad, akkor Elton Brandéknek rögtön érdeke lehet egy snt a Rockets-cel, amiben érkezik Eric Gordon és PJ Tucker is - ezzel két poszt rögtön meg is lenne oldva. Innentől kezdve Redickkel nem is feltétlenül kellene hosszabbítani, elég Harrist megtartani, és adott egy egészen jó csapat, vagy legalábbis annak a magja.

Ha egy Butler sign-and-trade után Harris is lelép, akkor sincs olyan nagy gond, mert Gordon és Tucker kevesebb mint 22.5 milliót keresnek összesen, lenne még pénz bőven kezdő négyest igazolni - igaz, akkor Redick, Marjanovic és Scott jogairól biztosan le kellene mondani. Kérdés, hogy Tuckert milyen posztra gondolná ekkor a Philly, de visszatérhet a csapatba Thad Young, szintén Indianából érkezhet Bojan Bogdanovic, meg lehet nézni Julius Randle-t vagy akár Marcus Morrist is.


Ha mindkét nagynevű szabadügynök ingyen távozik, akkor van gond

Ha Butler sign-and-trade-ben megy el, akkor Harristől függetlenül nincs nagy baj a Sixersnél. Ha Harris elmegy, de Butler marad, szintén megoldhatóak a gondok, lehet találni hasznos négyest a piacon. Ha viszont Harris lelép, Butler pedig nem Houstonba akar menni, hanem mondjuk összeáll Kawhi Leonarddal a Clippersnél, és ellenérték nélkül hagyja ott a Sixerst, akkor para van Philadelphiában.

Hiába lenne ugyanis sapka alatti hely az igazolásokra, nem nagyon lesz kit szerződtetni a piacról. Az előbb említett Young/Randle opcióval négyes poszton lehet tüzet oltani, de hármasban nagyjából Bojan Bogdanovic lesz az egyetlen elérhető név, és ez a felállás már egészen biztosan visszalépés lenne az elmúlt évhez képest, nem is kicsi - főleg úgy, hogy Harrisért és Butlerért is értéket adott Brand, így pedig nemhogy nem maradna egyik sem, de még Butlerért sem érkezne semmi cserébe.

Ebben az esetben szépen fel lehet tölteni a keretet hasznos kiegészítőkkel, és rá lehet bízni a csapatot Embiidre és Simmonsra, de meg kell nézni a cserepiacot is, hogy ki akar esetleg szabadulni nagy szerződésű, de használható wing játékostól - a hangsúly a használhatón is ott van, Andrew Wiggins például valószínűleg nem nagyon kerülhet szóba ebben a forgatókönyvben sem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus