Pedig milyen ígéretesen indult ez a Timberwolves...

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Minnesota Timberwolves kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixersRaptorsKnicks
Southeast: HeatWizards, Hawks
Southwest: SpursMavericksRockets
Northwest: JazzThunder


Minnesota Timberwolves

Draft: Josh Okogie (1/20), Keita Bates-Diop (2/48)

Távozott: Cole Aldrich (Kína, Tianjin Golden Lions), Amile Jefferson (Orlando Magic, two-way), Marcus Georges-Hunt, Jamal Crawford (Suns, 1 év 2.4 millió), Anthony Brown, Aaron Brooks, Nemanja Bjelica (Kings, 3 év 20.5 millió)

Érkezett: Anthony Tolliver (Pistons, 1 év 5.75 millió), Luol Deng (Lakers, 1 év 2.4 millió), James Nunnally (Fenerbahce, 2 év 2.94 millió), CJ Williams (Clippers, two-way), Jared Terrell (nem draftolt, two-way)

Maradt: Andrew Wiggins, Jimmy Butler, Jeff Teague, Gorgui Dieng, Taj Gibson, Karl-Anthony Towns (hosszabbítás, 5 év 190 millió), Justin Patton, Tyus Jones, Derrick Rose (1 év 2.4 millió)

Keret:
Teague - Butler - Wiggins - Gibson - Towns
Rose - Jones - Deng - Tolliver - Dieng
Okogie - Nunnally - Bates-Diop - Patton
Terrell (tw) - Williams (tw)

Ha a játékosmozgásokat nézzük, nem nagyon történt gyakorlatilag semmi a Minnesotánál - a legnagyobb távozó Jamal Crawford és az a Nemanja Bjelica, aki csak időszakonként kapott megfelelő játékidőt Tom Thibodeau-nál, de a legjobb érkező is Anthony Tolliver, úgyhogy gyakorlatilag ugyanaz az aktív rocáió játszik majd várhatóan, mint az előző idény végén. Mondhatnánk, hogy ez jó, hiszen a Minnesota nagyon régóta először jutott PO-ba a 2017/18-as alapszakaszban, ám az utolsó bő egy hónap slágerhíre Jimmy Butler volt és az, hogy cserét kért a gárdától.

Butlert egy éve Chicagóból cserélték a Timberwolveshoz, de megmondta, hogy máshol szeretne játszani, nem fog hosszabbítani Minnesotában jövő nyáron - hogy ennek mik a pontos okai, azt nem tudni, de sok minden napvilágot látott már a témában. A középpontban leginkább az van, hogy Butler nem túlságosan elégedett a csapat két fiatal sztárjának, Karl-Anthony Townsnak és Andrew Wigginsnek a hozzáállásával - előbbi ugyan fejlődött az előző idény közben, de Butlernek nagyon nem jön be, hogy a center több időt tölt a Fortnite-tal, mint azzal, hogy megtanuljon normálisan védekezni, Wiggins pedig mintha a senki földjén ragadt volna, tapodtat nem mozdul a játéka előre. Hogy a két ember fejlődésének lassulása vagy inkább megállása mennyiben a szakmai stáb hibája, és mennyi ebből a saját motiváció hiánya, azt nem tudjuk, de Butler boldog-boldogtalan ellen kikelt magából, mikor az edzőtábor végén mégis csatlakozott az együtteshez egy-két edzés erejéig.

A legnagyobb baj talán az a Timberwolves-szal, hogy igaza van Butlernek abban, hogy szükségük van rá: nélküle sem rossz az állomány papíron, mégsem képes győzni, annyira pocsék a védekezése, míg Butlerrel a pályán a nyugati elit mögött helyezkednek el valahol. Thibodeau annak idején az általa összerakott védekezésekről volt híres, segédedzőként évtizedeket dolgozott hatékony hátsó alakzatok kialakításával, de Minnesotában annyira nem találja a hangot a játékosaival (amellett, hogy a játék változásával az ő sémái is elavultak kissé), hogy semmi nem látszik Thibodeau múltjából a pályán. A támadójátékkal gyakorlatilag semmi probléma nincs ilyen állomány mellett, ráadásul Derrick Rose időtlen idők óta először huzamosabb ideje életjeleket mutat a padról, de a védekezésen ő sem sokat fog dobni, ahogy várhatóan Thibodeau korábbi kedvence, az elmúlt két évben a Lakersnél alig-alig játszó Luol Deng is kevés már ehhez.

Towns (nagyon) szép számai ellenére a csapat alfája és omegája Butler, aki közben mindent kommentál a sajtóban, semmiféle negatív véleményt nem tart magában vagy az öltözőn belül, úgyhogy kérdés, okoz-e és ha igen, mikor okoz problémákat a csapategység szempontjából. Wiggins leadott egy falnyilatkozatot, hogy Butler milyen nagyszerű játékos, de Butler cserekérelme után Wiggins öccse volt az, aki elsőként reagált twitteren - "alig" ugrott ki a bőréből örömében, ami jól jellemezheti, mit gondol a kanadai igazából Butlerről. Borzasztóan nehéz lesz ebben a környezetben teljesíteni még akkor is, ha egyébként Butler játékával egyáltalán nincs gond, és amikor a pályán van, tényleg mindent megtesz azért, hogy a Timberwolves nyerjen - ugyanakkor nem sokat segít ő sem a mellékzöngékkel.

A nyugati legjobbakhoz (Warriors, Rockets, Jazz, Thunder) szerintem így nem lehet köze a Minnesotának, de a Denver és a Portland is összeszokottabb, plusz sokkal-sokkal egységesebb, ott ilyen jellegű gondoknak a hírét sem lehet hallani, mint ami Minnesotában van. A Lakers gyengén kezdett, de én várok tőlük javulást a szezon későbbi részében, nem is kicsit, a Minnesotának pedig nagyjából itt lehet helye - újfent a nyugati PO-mezőny legvégén lehetnek, amennyiben Butler megembereli magát, és ha végigjátszaná a szezont szépen csendben, akár még a 4-5. hely sem lenne elképzelhetetlen. A nagy gond az, hogy ha a Timberwolves akar kapni valamit érte, el kell cserélnie a deadline előtt, és ha Butler nincs, akkor a gárda összeesik - ezt tavaly is láttuk, meg az első idei Butler nélküli mérkőzésen is. Akkor pedig csúszhatnak lejjebb nyugodtan ebben a főcsoportban, és ha a legaljáig nem is, a rájátszás is messze lehet.

Tipp: Nyugat 8-12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus