Rátaláltak valamire a Pelicansnél?

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a New Orleans Pelicans kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixersRaptorsKnicks
Southeast: HeatWizardsHawks
Southwest: SpursMavericksRockets
Northwest: JazzThunder, Timberwolves


New Orleans Pelicans

Draft: Tony Carr (2/51)

Távozott: DeMarcus Cousins (Warriors, 1 év 5.3 millió), Rajon Rondo (Lakers, 1 év 9 millió), Charles Cooke, Jordan Crawford, DeAndre Liggins

Érkezett: Julius Randle (Lakers, 2 év 17.7 millió), Wesley Johnson (csere, Clippers), Elfrid Payton (Suns, 1 év 3 millió), Tim Frazier (waiver, Wizards, 1 év 1.6 millió), Jahlil Okafor (Nets, 2 év 3.3 millió), Kenrich Williams (nem draftolt, 2 év 2.25 millió), Trevon Bluiett (nem draftolt, two-way)

Maradt: Jrue Holiday, Anthony Davis, Nikola Mirotic, Solomon Hill, E'Twaun Moore, Darius Miller, Ian Clark (1 év 1.75 millió), Cheick Diallo, Frank Jackson

Keret:
Payton - Holiday - Moore - Mirotic - Davis
Clark - Miller - Hill - Randle - Okafor (TO)
Frazier (TO) - Jackson - Johnson - Williams (TO) - Diallo
Bluiett (tw)

A Pelicansnél volt változás bőven a nyáron, hiszen Rajon Rondo a Lakershez, DeMarcus Cousins pedig nagy meglepetésre a Warriorshoz igazolt. "Helyükre" Julius Randle és Elfrid Payton érkezett, a padot pedig a visszatérő Tim Frazierrel és a Clipperstől szerzett Wesley Johnsonnal mélyítették, amennyiben utóbbit például számításba vesszük.

A játék lényege ugyanaz maradt, ami az előző szezonban volt Cousins sérülése után: Payton egy az egyben ugyanaz a profil, ami Rondo volt, gyakorlatilag semmilyen változás nincs játékstílusban (azt leszámítva persze, hogy Rondo jóval tapasztaltabb volt). Felmerülhet majd a szezon során, hogy a fiatalok mentoraként nagyot alakító Rondo ezen tulajdonsága esetleg hiányozhat - ez lehet, hogy így lesz, de azt is hozzá kell tenni, hogy egy év alatt is tanulhattak olyan dolgokat a játékmestertől, amit nélküle is tudnak hasznosítani, az óvodás gyerek kezét sem fogják még 40 évesen is... A metódus ugyanaz a hátvédsorban ugyanaz, mint tavaly: Jrue Holiday kezd kettes poszton, és amikor Payton ül, Holiday irányít - ez tavaly is bejött, Holiday egészségesen borzasztóan hasznos volt mindkét szerepkörben támadásban.

A támadások másik (és leginkább első számú) alappillére a két hátvéd mellett ezúttal is Anthony Davis lesz, aki MVP szint, a kérdés az, hogy körülötte hogyan teljesítenek a többiek, illetve hogy egészséges tud-e maradni. Az utóbbi két évben nem volt olyan komoly gondja ezzel, és Nikola Mirotic sokkal jobban illik mellé, mint Cousins illett. Itt ugyanis egyértelműek a szerepkörök: Davis a vezér, az első számú ember, Mirotic pedig aládolgozik, a szezon első két mérkőzése alapján pazarul. A spanyol-montenegrói sokkal jobb kezű játékos Cousinsnál, emiatt is jobban illik Davis mellé, és kettejük játékkapcsolata is pazar egyelőre. Itt az a nagy kérdés, hogy Mirotic mennyire lesz kiegyensúlyozott, mert eddigi NBA pályafutása során ezzel volt a legnagyobb gondja, és lesznek bizony olyan periódusok is, amikor nem lesz All-Star szint, mint most.

A két kezdő hátvéd (Payton-Holiday) mellett rotálhatóak többen is, Darius Miller a triplázásával lehet segítség, Solomon Hill talán a védekezésével, ha hoz valamit az utolsó indianai évéből, E'Twaun O'Moore pedig egy újabb scoring opció - jelenleg utóbbi kezd, smallban játszik Alvin Gentry gárdája, ami telitalálatnak tűnik így elsőre. A felső posztokon Julius Randle szerepkörére talált: ahhoz nem elég jó játékos (védő, shooter), hogy kezdők ellen igazán hatékony és hasznos legyen, a padról viszont az tud lenni az energikus játékával, és eddig neki is nagyon megy.

Védekezésben lesznek majd kérdések, mert eddig nem ezzel nyerte a meccseit a Pelicans, viszont ahogy Miroticnál lehet számítani majd (ideiglenes) visszaesésekre, úgy védekezésben is előrébb léphet a gárda. Mirotic mondjuk sokat nem fog segíteni ezen, de a Holiday-Davis tengelyre alapozva a mostaninál kevesebb pontos meccsek is nyerhetőek lesznek (papíron), ha Gentry összerakja a hátsó alakzatot. Mirotic szerepköre és posztja egyébként ebből a szempontból is előny - Davis egyértelműen a festékben, középen védekezhet, ahol óriási befolyása lehet a játékra, Cousins mellett ez kevésbé tűnt ki, mivel ott muszáj volt DMC-t bent tartani ötös poszton.

Amellett, hogy ezt a támadójátékot jó eséllyel nem tudja egész évben tartani a Pelicans, egy gond lehet még a kerettel: nagyon vékony. Még Paytont talán tudja pótolni a New Orleans ideig-óráig, maximum Holiday-nek "főállásban" kell egyesként szerepelnie, viszont Holiday-t a védekezése miatt már nagyon neccesen tudja pótolni bárki, Mirotic és főleg Davis profilú és szintű ember pedig egyetlen egy sem ül a padon. Ez nemcsak sérülésnél lesz gond: ha Miroticnak nem megy, nincs kihez fordulni, mert Randle azt nem tudja, amit Mirotic igen - valamivel jobb védő, de támadásban sokkal jobban passzol Davis mellé Mirotic, mint a Lakerstől érkező erőcsatár.

Az mindenesetre biztató, ahogy elkezdte az idényt a New Orleans, és úgy néz ki, hogy egyrészt a Mirotic-Davis duó minden erősségét kihasználják, másrészt a Payton-Rondo cserét nagyon rövid átállási idővel megoldotta a gárda. Ettől függetlenül hosszútávon szerintem a PO-ért fog küzdeni a New Orleans, és sok mindentől függhet, hogy a 8 fölött vagy alatt végeznek: a Lakersnél meddig tart az összeszokás, mi lesz a Spursszel, a Clippers meddig tud egészséges maradni, a Portland hozza-e az eddigi szintjét, mennyire eszik szét a Timberwolves, vagy a Denver ezúttal egészséges kerettel kihozza-e magából a maximumot. A rájátszásba szerintem odaérhet a gárda, nagyon eltalálták a szezonkezdetet, de annyira sűrű a mezőny nyugaton, hogy simán benne van az is, hogy egyetlen sérülés a kezdőben elkaszálja a szezonjukat - ez a keret azt nem bírja ki.

Tipp: Nyugat 7-12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus