Megint egy fájdalmas nyár előtt a Hawks?

A Cleveland Cavaliers ellen újabb 0-4-es vereséget szenvedő Atlanta Hawks számára ez sorozatban a második nyár, amikor franchise-t befolyásoló döntések elé néz a gárda - az ő nyári lehetőségeiket, feladataikat vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazz
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics
Central: BullsBucksPistons, Pacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRockets
Southeast: MagicWizardsHornets

 

Az Atlanta Hawks tavaly nyáron elvesztette DeMarre Carrollt, így nem volt annyira meglepő, hogy visszaléptek a 2014/15-ös alapszakaszhoz képest - ráadásul Kyle Korvernek is volt sérülése, Jeff Teague pedig állítólag a teljes idényt beszakadt térdszalaggal játszotta le. Egy éve Paul Millsap és Carroll között egyértelműen döntést kellett hozniuk, hogy melyiket akarják megtartani, most pedig újabb kezdőjátékos(oka)t veszíthetnek, a Danny Ferry által 2013 környékén összerakott gárda tehát elég rendesen széteshet július végére.

Két kezdő megint szabadügynök lesz

Tavaly a Millsap-Carroll kettős mehetett, amerre látott, idén pedig Al Horford és Kent Bazemore állnak majd élő szerződés nélkül július elsején, ami bizonyos szempontból jobb, más szempontból pedig rosszabb helyzet, mint tavaly.

Az egyik szempont szerint jobb a helyzet, mint 2015-ben, mivel mindkét játékosra van elvileg pénze a gárdának. Horfordnak megvannak a teljes Bird-jogai, Bazemore-nak viszont nem, de ezzel tud játszani idén a csapat. A centerrel megegyezhetnek szóban, de aláírás előtt 18 milliós a capholdja csak. Ezt is figyelembe véve 74.5 millió dollár környékén áll a Hawks, viszont ebből még le tudják szedni Mike Scott 3.3 milliós szerződését, úgyhogy gyakorlatilag 21 millió dollárjuk marad arra a sapka alatt, hogy megegyezzenek Bazemore-ral, ez pedig elég is lehet bőven - van még egy plusz 8 milliót sporoló lehetőségük, amiről egy kicsit később szót ejtünk, de az a lényeg, hogy meg tudják tartani adott esetben mindkét játékost, nincsenek olyan kényszerhelyzetben, mint tavaly, hogy maximum az egyikük maradhat.

A másik szempont viszont az, hogy idén jelentős mértékben nő a sapka, ezzel pedig valószínűleg azoknak a csapatoknak a száma is, akik Bazemore és főleg Horford iránt érdeklődnek, óriási konkurenciájuk lesz mindkét kosaras esetében. Bazemore-nál már a Portland TrailBlazerst és a New Orleans Pelicanst hallani, Horford esetében pedig minden olyan csapatot, amelynek center kell, ő lesz az egyik leginkább favorizált ötös a piacon. Előbbi legalább lenyilatkozta, hogy szeretne maradni, de Horford sokszor fogalmazott sejtelmesen, inkább érződött az a nyilatkozatain, hogy változás várható nála, márpedig alapjában véve határozza majd meg a Hawks nyarát az, hogy ez a két játékos hogyan dönt, a maradás vagy a váltás mellett teszik-e le a voksukat.

Egy kötelező csere és két további lehetséges lépés

Egy dolog szerintem biztos: idén nyáron el kell cserélniük Jeff Teague-et - ha nem most, akkor a deadline előtt, de egyrészt fél év bérlésért senki nem fog adni semmit, még annyit sem, mint egy évért, másrészt Teague cseréje Dennis Schröder hatalomátvétele miatt fontos, amit azonnal meg kell szerintem lépni, mielőtt a német is beint. Teague szezonja nem sikerült jól, de saját bevallása szerint az egyik térdszalagján volt egy szakadás egész évben, így azért érthető lenne, hogy az eddig minden évben fejlődő kosaras mitől esett vissza most hirtelen. 8 milliós lejáró szerződése van - a Philadelphia Sixersszel, a New York Knicksszel és az Indiana Pacersszel már összekapcsolták a nevét februárban és az utóbbi időben, de elképzelhetőnek tartom, hogy ez a lista lesz még hosszabb is.

Hogy mit kap, illetve egyáltalán mit kér érte az Atlanta, az Horford döntése mellett a nyár másik kulcsa lesz a klub számára. Amennyiben a center vagy Bazemore lelép, szerintem megpróbálnak Teague-ért olyan csomagot kapni, amivel helyettesíthetik a lelépőt. Ha mindketten távoznak, vagy/és Teague-ért inkább pickekben erős pakkot fogadnak el, akkor viszont elindulhat egy komolyabb újjáépítés, és ebbe Paul Millsap és Kyle Korver cseréje is bekerülhet akár.

A még csak 22 esztendős Schröder köré van értelme teljesen új csapatot felhúzni, de három kezdő lelépése és fiatalok érkezése esetén főleg a 35 éves Korver az, akit szerintem megpróbálnak akkor értékre váltani, amikor még lehet. A triplaspecialista swingman Teague-hez hasonlóan lejáró kontraktussal bír, 5.2 milliós szerződését gyakorlatilag az összes bajnokesélyes "benyelné", persze kérdés, hogy mit adnának érte. Millsap kicsit más tészta, és szerintem egy "fél-rebuildet" Schröder mellett köré akarnak majd felhúzni, de már ő is 31 éves, ráadásul jövő nyáron ő is kiléphet szerződéséből, úgyhogy nagyon röghöz kötni nem tudják. Kettejük sorsa szerintem teljes mértékben a Horford-Teague dominók dőlésének irányától függ - ha szétesik a Hawks, őket is viheti az ár.

LeBronék itt állnak össze 2017-ben?

Mivel Schröderen kívül gyakorlatilag az összes fontos játékos sorsa kérdőjeles, így nagyon biztos dolgokat a többiekről sem nagyon lehet kijelenteni azonkívül, hogy a 2010-es Miami Heathez hasonló összeállás itt is lehetséges jövő nyáron, minden anyagi feltétel adott lesz hozzá. Tiago Splitternek 8.25 millió dolláros lejárója van, az egész nyarat és őszt ki fogja hagyni műtétje miatt, de ha bomlik a Hawks, akkor a februárt már egyáltalán nem biztos, hogy itt éli meg. Mike Scott 3.3 milliós csapatopciójáról már írtunk. Tim Hardaway Jr. és Mike Muscala újonc szerződéseik utolsó évébe lépnek, de előbbi semmit nem mutatott itt sem, utóbbi pedig korlátozások nélküli szabadügynök lesz jövőre, nem RFA. Kris Humphries és Kirk Hinrich most lejárók Horfordékhoz hasonlóan, de meglepődnék, ha többéves kontraktust kapnának - Hinrich is maximum akkor marad majd szerintem, ha Bazemore és Horford szerződését rendezték már.

Semmi mást nem jelent ez, csak annyit, hogy 2017 nyarán minden szerződésük lejárhat, Walter Tavares csapatopciós lesz már, és Schröder cap holdja is csak 6.7 millió dollárt fog elvenni a várhatóan 100 millió dollár fölötti sapkából. Nem Atlanta a szabadügynökök legkedveltebb célpontja, LeBron Jamesék pedig valószínűleg majd csak később akarnak összeállni Dwyane Wade-del, Carmelo Anthonyval és Chris Paullal, de ettől függetlenül a teljesen csupasz, illetve csak egy olcsó Schröderrel rendelkező keretnek is bőven megvannak a szépségei - bármelyik 3 sztárnak azt mondhatják, hogy "rendben, jöhettek együtt". Egyáltalán nem biztos, hogy ezt az utat választja a Hawks, lehet, hogy inkább megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni a maradék szabadügynökből akkor is, ha Horfordék búcsút intenek, de azt az opciót se zárjuk ki, hogy az Atlanta a viszonylagos tétlenséget választja egy borzasztóan kockázatos, de elég ritka lehetőség érdekében.

A potenciális B-tervek

A drafton a 22. helyen húznak, és szerintem az nbadraft.net által hozzájuk írt Denzel Valentine lehet az első számú kinézettjük - róla tegnap írtunk az Indiana Pacersnél, simán tudnák használni a külső dobásai miatt akár azonnal is. Bazemore helyére talán Nicolas Batum és Luol Deng lehetnek pótlások, de a franciát sokan fogják keresni, nála szerintem túl nagy a konkurencia, Deng pedig jó eséllyel "bajnokesélyesebb" csapathoz akar majd inkább igazolni - az ő megszerzéséhez Horford maradása és Bazemore lelépése kell szerintem. Horfordot valószínűleg Splitterrel próbálják meg pótolni, de ott rettenetesen nehéz lesz majd olyan embert hozniuk, aki illik a rendszerükbe (tudni kell triplát dobni) és mondjuk pattanózásban segítség lehet. Ha nem mennek le kutyába a 2017-es maximum capspace érdekében, akkor mindenkire rámehetnek a Bismack Biyombo - Festus Ezeli - Zaza Pachulia szint környékén.

 

Összességében nézve azért sok mindent nem lehet jósolni a Hawksnál, mert 3-4 teljesen reális forgatókönyv van velük kapcsolatban annak függvényében, hogy Horford és Bazemore hogyan dönt, hogy Teague-ért milyen csomagot szereznek, illetve hogy csak véletlenül szól-e mindenkinek 2017-ig a szerződése, vagy direkt terveznek ott robbantani valami nagyot. Az egyik legérdekesebb csapat lesznek a következő 1-1.5 hónapban éppen ezért, mindent el lehet képzelni a teljes széthullástól kezdve addig, hogy megtartanak (Teague-en kívül) mindenkit, és a Teague-ért kapott ellenértékkel próbálnak erősíteni egy-két poszton a cserék között.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus