Teljesen szétesik a Blazers vagy együtt marad a mag?

Nincs még egy csapat, amelyet annyira fenyegetne a szétesés réme, mint a Portlandet - egy teljesen új Blazerst is láthatunk novembertől.

(A korábbi részek:

Atlantic: SixersKnicksCeltics, Raptors
Central: PistonsPacers, BucksBulls
Southeast: MagicHornetsHeatHawks, Wizards
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzThunder
Pacific: LakersKingsSuns
Southwest: RocketsMavericks)


A Blazersnek megint nem volt szerencséje a sérülésekkel - másolhatnám a mondatot az előző tizensok év elemzéseiből. Az egyébként a szintén sérülésektől tizedelt Oklahoma City Thunder gyengeségét kihasználva gyakorlatilag pár hónap után biztos divíziógyőztes lett a Portland és a deadline-nál tovább erősítettek Arron Afflalóval. Aztán ki is dőlt azonnal Wes Matthews egy Achilles-szakadással, LaMarcus Aldridge január óta szakadt ínszalaggal az ujjában játszott, a PO-ra pedig Afflalo is kidőlt - a Memphis simán verte őket. Ennek a garnitúrának az utolsó próbálkozása lehetett ez az év, könnyen lehet, hogy teljesen szétesik a csapat. Lássuk, hogyan állnak jelenleg!


Lillard, Batum és két fiatal

Összesen két kezdője marad biztosan a Blazersnek. Közülük Damian Lillard egyértelműen a fontosabb, ugyanis ő nemcsak a jelen, de a jövő is - ha beüt a krach és szétszéled a csapat, köré lehet felhúzni a következő garnitúrát. Tripláját össze kell szednie, mert 5%-ot esett az egy évvel korábban mutatott 39.3%-hoz képest, illetve a PO-ban teljesen eltűnt - ez utóbbi azért erősen a Grizzlies védelmének számlájára írható. Mellette a francia Nicolas Batum még az, aki kezdőként szerződéssel rendelkezik, igaz, ő is lejár 2016-ban. Batumnak pocsék éve volt, a játék összes elemében visszaesett - hatékonysága például 58.9%-os TS-ről 51.6%-ra. Még mindig sokoldalú (5.9 pattanó, 4.8 gólpassz), de ez összességében nagyon kevés lesz tőle a következő szezonban.

Két fiatal játékos van, akik garantált szerződéssel rendelkeznek, és úgy tűnik, hogy a legjobbkor kezdték felvenni a liga ritmusát. CJ McCollum egy igazi scorer, aki kintről, bentről, a pálya minden pontjáról veszélyes. Jól is triplázik, úgyhogy szerintem hosszútávon is nagyon jó hatodik ember lehet. Kezdőként szerintem nem szabad vele számolni, Lillarddal törpe hátvédsort alkotnának, ami védekezésben nagyon sebezhető lenne - vagy mögéjük betonvédelem kell. Meyers Leonard szinte az utolsó lehetőségét ragadta meg idén azzal, hogy "stretch-centerként" használható lett. Nem vállal túl sok hármast, viszont ezeket a helyzeteket jó százalékkal értékesíti. Nem rossz pattanózó, de védekezésben nem jó és támadásban azért nagyon sokszor dadog a kezében a labda még akkor is, ha ziccerben passzolják le neki - keménységet és önbizalmat kell felszedni, különben a külső dobásai ellenére sem fog megragadni a ligában szerintem.

A padon két fiatalnak, Allen Crabbe-nek és Tim Fraziernek van csapatopciója, de akár maradnak, akár nem, túl sok vizet nem zavarnak az eddigiek alapján. Egy csere még biztosan marad, Steve Blake ugyanis lehívta 2.1 millió dolláros játékosopcióját. Megbízható, higgadt egyes, aki inkább a társak kiszolgálásában jeleskedik és ennek a lehetőségét keresi rendszeresen. Tripláját összeszedhetné, mert annál a 35.2%-nál tud ő jobbat is, amit idén produkált, de ennél sokkal többet várni tőle nem lehet, nem is kell.

A szabadügynökök között a legnagyobb név természetesen LaMarcus Aldridge, ő alapjaiban határozza meg a Portland teljes nyári taktikáját. Amennyiben sikerül maradásra bírni, úgy szerintem nagy eséllyel - mondjuk Afflalót leszámítva - együtt fogják tartani a keretet, hiszen LMA és Lillard személyében meglenne a két alap, ami köré lehet építkezni tovább. Ha távozik, akkor gyakorlatilag a teljes pontszerzés megszűnne a magasemberek által, így például felesleges lenne visszaigazolni Robin Lopezt, aki pont védekezésben tud segíteni LMA-nak, nem létező labdaigénye miatt pedig ideális társ mellé támadóoldalon is, de önmagában véve egy Aldridge-nál gyengébb kaliber mellett szerintem nem hasznos - túl sok figyelem hárulna rá, akkor támadásban használhatatlan, védekezésben pedig jó, de nem elit szint.

Szerintem Matthews sorsa is Aldridge-tól függ, de megtarthatják a liga egyik legjobb 3&D játékosát egyébként is. A kérdés az, mennyit hajlandóak fizetni az Achilles-szakadásából visszatérő dobóhátvédnek, a hírek szerint ugyanis évi 15 milliós szerződést vár. Lesz bőven sapka alatti helyük, de több évre lekötni egy súlyos sérülésből visszatérő játékost ennyiért nem biztos, hogy van értelme. Afflalo szerintem más tészta. Ő kilépett játékosopciójából, szerintem sokkal kevésbé szívesen tartanák meg, mint a sérült Matthewst. Sem a Portlandnél, sem a Denvernél nem futott jó szezont azok után, hogy az Orlandónál úgy tűnt, még akár több is lehet, mint egy jó kiegészítő - szinte biztosan távozik szerintem.

Dorrell Wright és Alonzo Gee is lejártak, de szerintem egyikőjük megtartása sem prioritás számukra, maximum veterán minimumot szánnának mindkét játékosra, Joel Freeland pedig nem kapta meg QO-ját, ő már Európa felé kacsingat azóta a hírek szerint. Chris Kaman lóg még a levegőben, neki 5 millió dolláros csapatopciója van a következő idényre és szerintem egyáltalán nem biztos, hogy lehívják ezt, főleg ha igazolniuk kell majd az FA-piacról Aldridge vagy/és Matthews pótlására.


Draft

A 23. helyen húz a Blazers, de az náluk szinte biztos, hogy magasembert próbálnak meg szerezni, úgyhogy a Montrezl Harrell - Kevon Looney páros az, amelyik esetükben érdekes lehet. Szerintem cserélni nem fogják a picket, annyi értéke nincs, hogy valami komolyabb dolgot szerezhessenek, mint egy fiatal magas, szinte ingyen.


Szabadügynökpiac

Nagyjából semmit nem lehet biztosan kijelenteni a Blazers nyaráról, gyaníthatóan Aldridge-ra várnak és csak az erőcsatár döntése után dől el a többi dominó. Annyi biztos, hogy a McCollum, Leonard, Blake, Lillard, Batum ötös 24 millió dollárt keres, úgyhogy ha minden szabadügynök lelép és egyik csapatopciót sem hívják le, nagyjából 30 millió dollárnyi sapka alatti helyük lesz. Ebből valószínűleg nem nagyon tudnak pótolni három távozó kezdőt még akkor sem, ha a padot rábízzák a Blake, Leonard, McCollum hármasra. Ha Matthewst maradásra bírják 15 millió dollárért, akkor nagyjából ugyanennyi helyük lesz egy támadásban használható magasember megszerzésére, de szerintem ez a Brook Lopez, Kevin Love, Greg Monroe, Paul Millsap négyes egyikére sem lesz elég.

Matthewst 10 millió dollár környékén kellene megtartaniuk és még akkor sem lenne nagyon esélyük szerintem egyik felsorolt játékosnál sem, de legalább pénzügyileg versenyképes ajánlatot mondhatnának a nekik. Rajtuk kívül nagyon necces, hogy tudnak-e olyan kalibert szerezni, aki köré érdemes építeni, de nem szabad elfelejteni, hogy nem pár éve Neil Olshey-ék ajánlottak maximum szerződést Roy Hibbertnek, hogy legyen a centerük. Azóta sokat esett a Pacers középjátékosának megítélése, de ha Olshey-ék hisznek benne, vele viszonylag olcsón próbálkozhatnak még - az is igaz, hogy kiderült már azóta, Hibbert támadásban sosem lesz az a center, akit korábban beleláttak, védekezésben viszont még faktor így is. Egy meghatározó magasembert mindenesetre igazolniuk kell, ha elmegy Aldridge, de nagy kérdés, ki választja őket az erősen félkész állományukkal.

Matthewst gyakorlatilag csak a már sokszor említett DeMarre Carroll, Danny Green párossal tudnák helyettesíteni, vagy saját szabadügynökükkel, Afflalóval, de mindegyikőjüket túl kell szerintem fizetni ahhoz, hogy idejöjjön, akkor pedig már Matthewsnak is odaadhatják azt az összeget.


Összességében nézve nem sok mindent tud csinálni szerintem a Blazers vezetősége azonkívül, hogy minden lehetőségre felkészül. Vagy marad Aldridge és akkor továbbra is ott lesznek valahol a nyugati második vonalban, vagy megy LMA és akkor szerintem bedől az egész csapat, nem nagyon tudják őt pótolni, akkor pedig felborul az egész keret egyensúlya. Ha újjá kell épülni, az sem olyan nagy baj szerintem, Lillarddel egy alap már megvan, McCollum pedig kifejezetten biztató volt idén, vele úgy tűnik, hogy legalább egy cserét hosszútávra is találtak. Más ugyan még nincs meg, de a draftról vagy a szabadügynökök közül előbb meg kell találniuk a másik vezért, mielőtt komolyabb célokat tűznek ki maguk elé.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus