Beérik-e végre idén a Nuggets?

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Denver Nuggets kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixersRaptorsKnicks
Southeast: HeatWizardsHawks
Southwest: SpursMavericksRockets, Pelicans
Northwest: JazzThunderTimberwolves


Denver Nuggets

Draft: Michael Porter Jr. (1/14), Jarred Vanderbilt (2/41), Thomas Welsh (2/58)

Távozott: Wilson Chandler (csere, Sixers), Richard Jefferson (visszavonult), Devin Harris (Mavs, 1 év 2.4 millió), Kenneth Faried (csere, Nets), Darrell Arthur (csere, Nets)

Érkezett: Isaiah Thomas (Lakers, 1 év 2 millió), DeVaughn Akoon-Purcell (Bakken Bears, two-way)

Maradt: Paul Millsap, Nikola Jokic (5 év 148 millió), Gary Harris, Mason Plumlee, Will Barton (4 év 50 millió), Jamal Murray, Trey Lyles, Juancho Hernangomez, Torrey Craig (2 év 4 millió), Tyler Lydon, Malik Beasley, Monte Morris (3 év 4.8 millió)

Keret:
Murray - Harris - Barton - Millsap - Jokic
Thomas - Beasley - Hernangomez - Lyles - Plumlee
Morris - Craig - Porter - Lydon - Vanderbilt
Akoon-Purcell (tw) - Welsh (tw)

A Nuggets elég mozgalmas nyáron van túl, hiszen hosszabbítottak Nikola Jokic-csal 5 évre a maximumért, Will Bartont 4 évre 50 millió dollárért tartották meg, elcserélték viszont Wilson Chandlert és Kenneth Fariedet, miközben a hátvédsort Isaiah Thomasszal próbálták megerősíteni. A távozók közül leginkább csak Chandler hiányozhat szerintem, de ő is sűrűn volt sérült, ami visszavetette teljesítményét. Darrell Arthur vagy Faried az egyébként telített magasemberrotáció tagjai voltak, Faried ráadásul úgy vitte a pénzt, hogy egyre jobban kidomborodott, hogy az energiáit leszámítva nem sokat tud hozzátenni egy csapat eredményességéhez se védekezésben, se támadásban - ez bizonyos összegért nem is lenne baj, tizenmillió dollárokért az.

Jokic drága volt, de olcsóbb nem lehetett, a liga 29 másik csapatából az összes megpróbálta volna megszerezni, ha jövő nyáron korlátozások nélküli szabadügynökké válik, és eddig idén bizonyítja is, hogy bőven megéri a pénzét - a legszűkebben vett ligaelit tagja még akkor is, ha centerként nem sok rim protectionnel tudja segíteni a védekezést, sok minden mással azonban nagyon is segíti az eredményességet. Jövő nyáron várhatóan újra elszállnak az árak, Barton pedig évi 12.5 millióért egy nagyon megbízható mindenes - korrekt árnak és szerződéshossznak tűnik egy 27 éves, 16 pontot, 5 pattanót, 4 gólpasszt és 37%-os triplát átlagoló kiegészítőért.

Sok változás a játékrendszerben nem várható a Denvertől idén sem, hiszen maradt a helyén Michael Malone vezetőedző is, és az állomány sem alakult át jelentősen. Jokic személyében a liga legnagyobb játékintelligenciájával megáldott igazi magasembere adott a Nuggetsnél, és csak az a kérdés, hogy fizikálisan meddig bírja akár a darálást, akár azt, hogy rajta nyugszik minden - szerencsére úgy tűnik, hogy minden évben javul a kondija, és bár soha nem lesz úgy kipattintva, mint mondjuk David Robinson volt, nála nem is cél ez. Ha és amennyiben nagyobb hullámvölgyek nélkül végigbírja az idényt, akkor a Denvernek a többi gárda hibáit is nézve minden esélye megvan arra, hogy idén a PO-ba gyalogoljon.

Óriási előnynek számít (szerintem), hogy összeszokott az állomány, hiszen a mag már tavaly is együtt játszott, egyelőre senkit nem kell beépíteni (főleg mivel Michael Porter Jr. és Thomas is sérültek). A Jokic-központú támadójáték pedig még úgy is működik, hogy egyelőre nem kifejezetten sülnek a kezek azt a Bartont leszámítva, aki épp most esett ki másfél hónapra - ebből lehetnének gondok, de az egyébként 21 pontot átlagoló Gary Harris (25%), Jamal Murray (31.8%) és főleg Paul Millsap (16.7%) is tudnak ennél bőven jobban dobni. A labdajáratás megvan, nem is emberről kell vállalniuk, úgyhogy várhatóan ebben előrébb fognak lépni többen is, így Barton kiesése nem lesz akkora probléma.

Ami talán egy kicsit meglepő eddig, az az, hogy cserék is kifejezetten hasznosan kosárlabdáznak, pedig a Monte Morris, Malik Beasley, Juancho Hernangomez, Trey Lyles, Mason Plumee ötösnél vannak papíron jelentősen jobb cserepadok is, mégis többször is kifejezetten jó produkciókkal rukkoltak eddig elő. Amellett, hogy ebben a padban azért benne van később a visszaesés lehetősége is, azt is hozzá kell tenni, hogy ide jön még Thomas és talán Porter is. Utóbbiról nem tudni, mikor léphet pályára, illetve ha ez megtörténik, akkor kinek a helyén fog, mert Lylesnak (védekezés, pattanózás) és Hernangomeznek (triplák, pattanózás) is komoly szerepük van az eddigi sikerekben. Thomas is kérdőjel, hiszen amit nyerhet vele a Denver a vámon (támadójátékban egy egyszemélyes scorer), azt el is veszítheti vele a réven (védekezés).

Malone szerepe is érdekes, mert rengeteg savat kapott tavaly és még most is, amiért összerakta Jokicot Plumlee-val, ami érezhetően és láthatóan nem jött be. Ez hiba volt, viszont szerintem egyrészt kényszerű is (Millsap sérült volt), másrészt Malone-t egyáltalán nem tartom rossz edzőnek, a védekezést átlag feletti szinten tudja összerakni (DeMarcus Cousins köré ő tudott egyedül eredményes Kingst összerakni, igaz, csak ideig-óráig), és szerintem ennek a második ötösnek a jó működése is neki tulajdonítható. Az is igaz viszont, hogy abban még nem bizonyított, hogy egy csapattal igazán jó eredményeket érjen el egy egész szezont nézve - ez történhet meg most.

Alapvetően a Nuggetset nyugat legeslegelejébe nem várom a 4-0-s mérleg ellenére sem, viszont a szezon előtti csapatfelvezetőkben többször is leírtam, egyértelműen a PO-ban látom a coloradóiakat a Lakersszel küzdve az 5-6. helyért. A Portlanddel együtt megvan az az óriási előnyük, hogy semmilyen botrány nincs a gárda körül, plusz nem kell új együttest felhúzni, és nálam ezzel meg is előzik azt az 5-6 csapatot, amely nagyjából 1-2 helyért küzd majd a nyugati PO-mezőny végéért. Jokicról, a második szándékból egyre hatékonyabb hátvédekről nem nagyon van mit mesélni, ez ugyanaz lesz (csak az egyéni fejlődés és a jobb összeszokottság miatt a csapat drukkerei szerint egyre magasabb szinten), mint az elmúlt években, Millsap pedig ezúttal egészséges - támadásban nem nagyon van meg egyelőre a szerepe, de védekezésben most is világosan észlelhető az impactje. Hogy Thomas és Porter mennyire borítják meg a mostani, szinte tökéletesnek tűnő egységet, az majd a későbbiek során kiderül, de ha nincs nagyobb sérüléshullám (Barton mellett), akkor én egyértelműen a rájátszásba várom idén a Denvert.

Tipp: Nyugat 5-6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus