Robbant-e a Spurs Durantért vagy Conley-ért?

A San Antonio Spurs szezonja fennállása legjobb alapszakasza után is idő előtt ért véget, de újra nagy nyári terveket szövögetnek Gregg Popovich-ék - a 2014-es bajnok nyári lehetőségeit vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazz, TrailBlazers
Atlantic: SixersNetsKnicksCeltics
Central: BullsBucksPistonsPacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRockets
Southeast: MagicWizardsHornetsHawks

 

A San Antonio Spurs LaMarcus Aldridge megszerzése után óriási várakozásokkal futott neki a szezonnak. 67-15-tel a franchise történetének legjobb alapszakaszát futották, a rájátszásban azonban kipottyantak már a második kanyarban, ez pedig nagy csalódás volt ahhoz képest, a Golden State Warriors legnagyobb kihívójának tartották őket gyakorlatilag az egész idény során. Most újra nagyra törő terveik vannak a hírek szerint, de több megoldandó kérdés is van a csapattal kapcsolatban, és nem nagyon van manőverezési lehetőségük, csak akkor, ha rendesen belenyúlnak a keretbe.

Itt is két biztos pont

Több csapathoz hasonlóan itt is két biztos játékos van a keretben, náluk LaMarcus Aldridge és Kawhi Leonard helye megkérdőjelezhetetlen. Utóbbi a liga legszűkebben vett elitjének tagja már, egészen kitűnő kinti dobó lett, sorozatban kétszer nyerte meg az Év Védője díjat, előtte ő volt a 2014-es döntő legértékesebb játékosa is - az egy-egy játékát lehet még fejleszteni, hogy jobban lehessen rá számítani, ha nem megy a csapatnak, és valakitől kellene a pontok, de ennyiben ki is merülnek "hiányosságai". Aldridge a vártnál talán még gyorsabban is illeszkedett be, egészen szépen megtalálták a helyét, hatékonyan szórta pontjait összességében. Tavaly írt alá egy négyéves szerződést, így még ha nagyobb gondok lennének sem merülne fel szerintem a cseréje, pláne így, hogy Leonard mellett a legjobb játékosa volt a Spursnek idén.

Két probléma, hatalmas kérdőjelek

Mellettük viszont gyakorlatilag nincs egyetlen olyan játékos sem a Spursnél, akivel kapcsolatban kijelentő és nem feltételes módban lehet beszélni. A keretnek két nagy gondja volt idén. Az egyik Tony Parker, aki elég csúnyán megöregedett ebben a szezonban, lényegében több kárt csinált, mint hasznot - 5.2 gólpasszra csak 1.8 eladott labda jutott ugyan, 11.9 pontját pedig 54.6%-os TS-mutatóval hozta, de védekezésben óriási lyuk volt, a rájátszásra pedig teljesen elfogyott. A másik gond az volt, hogy Leonard ide vagy oda, a "ki fognak öregedni" frázis elérte őket, mert az alapszakaszt ugyan még tanári játékkal le tudják hozni, de a PO-ban tavaly Blake Griffinék, idén pedig a Thunder leatletizálta őket, egy-egy párharcban erre már nagyon lehet ellenük utazni. A két gond közül mindkettőt elég nehezen fogja megoldani a csapat.

A veterán játékosok között Tim Duncannel és Manu Ginobilivel kapcsolatban a visszavonulásról beszélgethetünk, mert mindkét játékosnál elképzelhető ez a forgatókönyv, az ő döntésük mindenképpen befolyásolni fogja a további nyári lépéseket. Ha nem is kettejükön, de az elgondolt lépéseken múlik Boris Diaw és Danny Green sorsa, nem nagyon van ugyanis sapka alatti helye a Spursnek. Ha Duncanék visszavonulnak, vagy nem, de kilépnek szerződésükből és aláírnak minimumért, akkor sincs több költőpénze Gregg Popovich-éknak, mint nagyjából 12-13 millió dollár - az kijelenthető, hogy ezen a piacon semmire nem lesz elég, de lényegi erősítésre, átalakításra biztosan nem. Diaw és Green is használható játékosok, utóbbi 3&D prototípus, ami most nagy divat a ligában, de egyikük sem futott nagy szezont, az elcserélésükkel pedig még 17 millió dollárt spórolhatna a San Antonio. Ha lépni akar a Spurs, márpedig a tervek szerint akarnak, akkor kettejüknek szinte biztosan távoznia kell majd.

Parker cseréje is felmerülhetne, de akkora ikon a csapatnál, hogy szerintem ez kevésbé reális, hiába nem ér már annyit, amennyit keres, másrészt ha Ginobili visszavonul, a francia átveheti a pad első számú scorere szerepet az argentintől.

Rajtuk kívül David West 1.5 millió dolláros játékosopcióval rendelkezik, Boban Marjanovicsnak 1.5 milliós QO-ja van, hogy korlátozott szabadügynök legyen, Kyle Andersonnak és Jonathon Simmonsnak pedig összesen 2 millió dollár a következő évi bére (utóbbi csapatopciós), ezek nem tételek a nagy egészet tekintve, és szerintem meg is tartanák őket. West lehet itt a legnagyobb kérdőjel, hiszen ő oda megy, ahova akar, de ha Diaw lelép, rá nagyobb szerep hárulhatna, mint ahogy a szerb óriásra is. A két fiatalból Simmonst szinte biztosan tartani fogják, neki olyan képességei vannak, hogy a következő szezonban jó eséllyel többet fog pályára kerülni, és 900 ezer dollárt keres, nincs rizikó vele. Patty Mills 3.5 millióval egy kategóriával már nagyobb pénzt visz el, de a sapkaemelkedéssel jelentősen fognak nőni a minimum és az MLE fizetések is, ehhez képest pedig az ausztrál is kifejezetten olcsó lesz.

Ha mindenkit elcserélnek/elengednek/kiraknak, akkor sem tudnak, csak nagyjából 5 millió dollárt spórolni - 8.5 millió ugyan az összfizetésük, de 6 játékos minimum cap holdja összesen több mint 3 millió dollár. Ezzel lényegében egy fél lépéssel sem kerülnének közelebb a célokhoz, Diaw-t és Greent/Parkert tőlük függetlenül is mozdítani kell.

Két nagy terv, de bejön-e bármelyik is?

Két nagyon komoly szabadügynökkel hozták őket szóba az utóbbi időben többször is. Az egyik Kevin Durant, akinek a megszerzése alapjaiban rajzolhatná át a nyugati erőtérképet, hiszen összeállhatna egy Leonard-Durant-Aldridge hármas. Én nem érzem, hogy gond lenne abból, hogy 3-4-es posztos elvileg ez a három ember, mert a mai smallballban simán tudnak egymás mellett is játszani, de Duranthez egészen biztosan el kell takarítani az előbb már felvázolt Diaw-Green párost. Itt megint ki kell emelni, hogy rengeteg múlik azon is, hogyan dönt Duncan és Ginobili, mert a variációs lehetőségek számát minimálisra csökkentheti, ha a két ikon befejezi, a Spursnek pedig szinte semmi pénze nem marad Durant leigazolása után arra, hogy feltöltse a padot meg az 1-2-es posztokat.

A másik nagy név Mike Conley, aki átvehetné Parker helyét kezdő egyesként (és az egyetlen szóba jöhető opció nagyjából irányítóban), de Conley-nál is érdemes megjegyezni, hogy érte is takarítani kell majd fizetést. Jelenleg, ha senki nem vonul vissza/lép ki szerződéséből, akkor 87 millió dollár fölött áll a Spurs. Ha Duncan és Ginobili visszavonulnak, Diaw-t pedig nem kivásárolni kell (3 millió dollár garantált 7 milliós szerződéséből), hanem elcserélik, akkor le tudnak menni 71 millió környékére, és talán 20 millió dollár elég lehet Conley megszerzésére már - az ő maximuma egyébként ugyanott kezdődik egyébként, ahol Durantté, valahol 25.8 millió dollár környékén. A legjobb forgatókönyv az lenne a szempontjukból, ha Duncan csak kilépne a szerződéséből, majd aláírna minimumért Conley leigazolása után, mert ekkor összeállhatna egy Conley-Green-Leonard-Aldridge-Duncan ötös, a padra pedig lekerülhetne Parker. Ebben az esetben Greent nem feltétlenül kellene elcserélni, ez lenne az igazi plusz.

Marc Gasol nagyon mondogatja Pau Gasolt is a csapathoz, és abban is van igazság, hogy ha Duncan nem vonul vissza, akkor is kellene valaki elé/mellé, de a Chicago Bulls spanyol sztárjára szerintem nem lesz pénze szerintem a Spursnek. Ha a visszavonuló Duncan/Ginobili pénzéből őt igazolják le, egészen biztosan nem marad helyük se Conley-ra, se Durantre, kivételből pedig nem hiszem, hogy le tudják igazolni Gasolt, ahhoz a sapka alatti csapatok MLE-jét (nagyjából 3.3 millió dollár lesz majd az új, 92 milliós cappel számolva) kellene elfogadnia Paunak. Mondjuk ha valahova aláírhat ilyen olcsón Gasol, akkor az éppen a Spurs lehet...

A padra Simmons mellett Hanga Ádám hozhatná a kellő atletikusságot, mert ez rettenetesen nagy gond volt ebben az idényben, ez a két ember azonban jelentősen javíthatná az aktív rotációt ebben a szegmensben, az új Matt Bonner pedig Davis Bertans lehetne, de az ő Európából való áthozásuk maximum a nagy lépések után fog bekövetkezni, előbb egészen biztosan nem, hiszen nincs értelme csökkenteniük a capspace-t.


A drafton a 29. helyen húznak majd, és náluk szinte borítékolni lehet, hogy európai játékost fognak kiválasztani, akit aztán hagynak fejlődni az öreg kontinensen, ez náluk már hagyomány - ez azt is jelenti, hogy az idei draftról azonnali erősítést nem nagyon fognak kapni. Összességében nézve elég nehéz a Spurs helyzete, mert ahhoz, hogy egy lyukat betömjenek, szerintem legalább egy másikat kell csinálniuk a kereten, az pedig rövidtávon eredményjavulással nem nagyon szokott járni. Ettől függetlenül Durant miatt minden bizonnyal robbantanának, egy ekkora nevet nem minden nap lehet megszerezni, és az olcsó kiegészítők megszerzésére is jó esélyeik lehetnének.

A legokosabb talán Parker elcserélése lenne, már amennyiben a franciát átvenné bárki is még 2 éves, összesen 30 millió dolláros szerződéssel, de ezt nem tartom reálisnak, a Spurs nem ilyen kultúrát festett le magáról az utóbbi években - még ha most a csapat jól is járna "a szakítással". Ha mégis meghúzzák ezt, akkor szakíthatnak igazán nagyot, mert Conley leigazolása mellett még egy 10-13 millió dollár körül kereső centert is szerezhetnek.

A fent említett "Diaw-csere, Duncan-kilépés, Ginobili-kilépés, Conley 20 milliós igazolás (Green megtartásával), Duncan minimum szerződés" szerintem a legjobb reális forgatókönyv, ami történhet számukra a nyáron, de Bufordtól és Popovichtól láttunk már komoly dolgokat az utóbbi években, így a blockbustert sem lehet kizárni esetükben (és a Conley-igazolás is az lenne). Az biztos, hogy Magyarországról az egyik leginkább figyelt csapat lesz a Spurs a nyáron, hiszen Hanga kitűnő évet zárt a Laboral Kutxában, és pont egy olyan szegmensben segíthetné a két évvel ezelőtti bajnokot, amiben rendesen rájuk is férne az erősítés - meglátjuk, gondolkodnak-e benne a San Antonio vezetői.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus