Van-e több ebben a Blazersben?

Elkezdődött az idény, így végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - a Portland TrailBlazers kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippersSunsLakers
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: CelticsSixersRaptorsKnicks
Southeast: HeatWizardsHawks
Southwest: SpursMavericksRocketsPelicans
Northwest: JazzThunderTimberwolves, Nuggets


Portland TrailBlazers

Draft: Anfernee Simons (1/24), Gary Trent Jr. (2/37)

Távozott: Shabazz Napier (Nets, 2 év 3.8 millió), CJ Wilcox, Ed Davis (Nets, 1 év 4.4 millió), Pat Connaughton (Bucks, 2 év 3.4 millió), Georgios Papagiannis (Panathinaikosz)

Érkezett: Seth Curry (Mavs, 1 év 2.8 millió), Nik Stauskas (Nets, 1 év 1.6 millió)

Maradt: Damian Lillard, CJ McCollum, Evan Turner, Jusuf Nurkic (4 év 48 millió), Meyers Leonard, Moe Harkless, Al-Farouq Aminu, Zach Collins, Caleb Swanigan, Jake Layman, Wade Baldwin

Keret:
Lillard - McCollum - Layman - Aminu - Nurkic
Curry - Stauskas - Turner - Harkless - Collins
Baldwin - Trent - Simons - Leonard - Swanigan

A Blazers nyara nem volt túl eseménydús, ami nem meglepő, hiszen a klub az elmúlt években telepakolta a sapkát, nagy mozgástere nem volt. Jusuf Nurkic évi 12 millió dollárért maradt, ami kulcsmomentum, hiszen őt sem tudta volna pótolni az oregoni alakulat, nem lett volna sapka alatti helye, és nem is kellett rettenetesen sokat fizetni a bosnyák centerért, akinek kulcsszerepe van a festék közepén védekezésben és támadásban is. Ed Davis távozott, illetve Shabazz Napier, míg az érkezők névsorát Seth Curry és Nik Stauskas gyarapítja a két draftee mellett.

A Portland játékában nem sok meglepetés lesz, hiszen évek óta ugyanaz: a Damian Lillard - CJ McCollum duóra épül a támadójáték, amit néha Nurkic-csal fűszereznek, a többiek pedig kiegészítőknek számítanak mellettük. Ez idén is így néz ki, így is fog, de van azért néhány kérdés, ami egyrészt az alapszakaszban elért eredményt is meghatározhatja, másrészt választ adhat arra, hogy mennyi plusz van esetleg ebben a gárdában.

Az egyik kérdés az, hogy Evan Turner tudja-e a jobbik arcát mutatni, miután az előző idény nem nagyon sikerült neki. Kicsit több feladatot is bízhatnának rá, és idén eddig ebben nincs hiba, 5.3 gólpasszt átlagol, ami már sokkal inkább a bostoni éveire hajaz, mint az eddigi két, Portlandben eltöltött szezonjára. Soha nem lesz már elit helyzetkreáló, de ha Lillardék mellett második és nem 3-4. opcióként használják, ott még lehet benne tartalék. A másik kérdés Zach Collins, aki miatt nem igazoltak senkit Davis távozása ellenére sem. Tavaly nagyon projektnek tűnt, de úgy néz ki, hogy már idén faktor lehet úgy is, hogy kevesebb, mint 20 percet játszik - kérdés, hogy fog-e visszaesni, és ha igen, mennyit, mert egy ennyire fiatal, másodéves center játékában benne vannak a hatalmas hullámvölgyek is.

A harmadik kérdés pedig a Stauskas - Curry páros, amely új lehetőséget nyithat Lillardéknak és a super smallballnak. Stauskasnak egyértelműen a külső dobás lenne az erőssége, de igazából csak Brooklynban láttunk tőle 40%-ot egyáltalán megközelítő szezont - igaz, legalább az első két év pocsék produkciója és stagnálása után folyamatosan fejlődött, nem is kicsiket. Curry bizonyítottan kiváló shooter, de a teljes előző szezont kihagyta fáradásos sípcsonttörése(i) miatt. Ha ez nem hátráltatja, Stauskas pedig folytatja azt a trendet, hogy folyamatosan javul kintről, az olyan triplaveszélyt jelent majd a szezon során, ami eddig nem volt adott - illetve leginkább olyan játékosoktól jött ideig-óráig, mint Al-Farouq Aminu, akinél lehetett tudni, hogy jönni fog a visszaesés is. Több hármas, több hely McColluméknak - sem Curry, sem Stauskas nem fog levédekezni senkit, de a támadójátékon többet dobhatnak, mint amennyit rontanak hátul hátvédként.

Összességében nézve a korábbi felvezetőkben is a Lakers-Nuggets páros mellé, illetve mögé raktam a Blazerst, és szerintem jó esélyeik vannak a PO-ra a gárda mélysége és összeszokottsága miatt, ami főleg így a szezon elején nagy előny lehet, a Blazers pedig az itt megszerzett fórját tarthatja is az alapszakasz végéig. A címben feltett kérdésre azért nehéz válaszolni, mert Collinsról még megtippelni sem nagyon lehet, hol vannak a határai, és azt a két embert, aki a külső dobásoknál és leginkább a spacingben segíthet, még pont be kell építeni. Mindenesetre a szezon elején biztatóan néz ki a gárda - szerintem a rájátszás meglesz a Blazersnek, de nyugat tavaly is úgy nézett ki, hogy alig választotta el valami a harmadik és a kilencedik helyezettet. A Thunder pocsék szezonkezdete és az itt megszerzett előny miatt nem sokkolna az sem, ha pályaelőnyük lenne a rájátszásra.

Tipp: Nyugat 6-7.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus