Csoda kell a Dallas PO-jához vagy csak szerencse?

A hónap végén kezdődik az alapszakasz, végigvesszük, mire számíthatunk a csapatoktól - a Dallas Maverickset vizsgáljuk.

A szezonfelvezetők korábbi részei:
Atlantic: Sixers, Celtics, Knicks, Raptors, Nets
Pacific: Lakers, Warriors, Clippers, Kings, Suns
Central: Pistons, Pacers, Cavaliers, Bulls, Bucks
Northwest: Timberwolves, TrailBlazers, Nuggets, Jazz, Thunder
Southeast: Heat, Wizards, Hornets, Hawks, Magic
Southwest: Spurs, Rockets


A Mavericks off-szezonját ezen a linken átnézhetitek újra. Azóta három garantált szerződést is kiosztottak JaVale McGee-nek, Samuel Dalembert-nek és Salah Mejrinek - mindhárman centerek -, az edzőtáborra pedig meghívták Brandon Ashley-t, Maurice N'dourt és Jarrid Famoust.


Jelenlegi keret:
Williams - Matthews - Parsons - Nowitzki - Pachulia
Harris - Barea - Anderson - Villanueva - Dalembert
Felton - Jenkins - Evans - Powell (nem garantált) - McGee
N'dour (ng) - Ashley (ng) - Famous (ng) - Mejri


A Mavericks nyarát természetesen nagyban meghatározta DeAndre Jordan, illetve az, hogy előbb elkötelezte magát a csapat mellett, majd 5 nap múlva meggondolta magát, így nem is nagyon tudta már normálisan pótolni őt a Dallas. Nem is csak ennek, de részben ennek is köszönhetően gyakorlatilag az egész keret egy óriási kérdőjel támadásban és védekezésben is.

A palánk alatt Dirk Nowitzkin is kezdenek meglátszódni az évek, az Európa-bajnokságon finoman szólva is pocsékul játszott, és az előző szezonban játékperceivel együtt statisztikái is csökkentek, védekezése pedig kritikán aluli lett. Nagy probléma, hogy Tyson Chandler helyett ezúttal már Zaza Pachulia, valamint a Dalembert, McGee, Mejri hármas próbálja majd elfedni a védekezésbeli hiányosságait, szerintem ezen a ponton el is bukhat a Mavs. A grúz ugyan nagyon hasznos játékos, de most nem Jason Kidd rendszerében és nem egy atletikus, fiatal játékosokkal teli csapatban kell kiegészítőembert játszania, hanem Nowitzki helyett is kellene védekeznie, miközben a Dallas rendszere hátul közel sem olyan stabil összességében sem, mint volt a Bucksé, azt is neki kéne összefognia a festékből. Dalembert szezononként 20 mérkőzésre gondolja úgy általában, hogy belead mindent, McGee pedig két éve bajlódik már a sípcsontjával, az sem biztos, hogy bármi megmarad atletikusságából.

Amellett, hogy center poszton a korlátozott képességű Pachuliát leszámítva egyetlen biztos pont sincs (Mejri még a Real Madridnál is csak nagyon kiegészítő volt kevesebb mint 10 percekre), Nowitzki mögött sem éppen a legbiztosabb az együttes, hiszen Dwight Powell még az sem biztos, hogy csapatba kerül - rajta kívül is van 15 garantált szerződése az együttesnek -, Charlie Villanueva pedig utoljára öt éve átlagolt 16 percnél többet egy szezonban. Amellett, hogy rengeteg a kockázati tényező (Dalembert hozzáállása, McGee egészsége és így Nowitzkié is, hiszen pihentetni idén nem nagyon lehet majd), alapvetően szerintem a legjobb esetet alapul véve sem túl acélos ez a keret, mert Nowitzki mellé egyszerűen nincsen megfelelő ember, még a grúzt is kevésnek érzem arra, hogy a franchise ikonjának hibáit javítsa, de beugrani sem tud helyette senki, érdekesek lesznek azok a percek is, mikor nincs a pályán.

Megoldást jelenthetne a small-ball, hiszen Chandler Parsons lehet négyes, Wesley Matthews és a 21. helyen draftolt Justin Anderson pedig kiváló, a mai NBA-nek megfelelő swingmanek - Andersonra érdemes lesz figyelni, mert bár nem elég kiegyensúlyozott még, de jó keze van és kifejezetten atletikus is emellé, igazi Jolly Joker játékos lehet belőle idővel. Utóbbi viszont elsőéves és az egyetlen normális csere gyakorlatilag 2-3-as posztokon, ha JJ Bareát leszámítjuk. Alapvetően is szerintem túl nagy feladat hárul majd rá, pláne akkor, ha azt is belevesszük, hogy Parsons súlyos térdsérülésből, Matthews pedig Achilles-szakadásból tér vissza, finoman szólva sem biztos ez a részleg sem a Mavsnél. Ez a három ember egyébként szerintem 2 éven belül pofás rotációt alkothat, de úgy, hogy félrokkantan kezdik a szezont ketten is - Matthews hiába edz már, több mint fél év kihagyás után a bombaformától még várhatóan nagyon messze lesz -, ez nagyon vékony most még.

Jeremy Evans és John Jenkins bizonyos feladatokra használhatóak - Evans zsákolóversenyt nyert, Jenkins pedig kitűnő kinti dobó -, de a játék többi elemében annyira gyengék, hogy eddig lehetőséget nem nagyon kaptak máshol, nem véletlenül.

Az irányítóknál sem kevesebb a kérdőjel, hiszen rögtön egy olyan játékos, Deron Williams lesz a kezdő, akit 3 éve még sztárként vittek New Jersey-be, a Nets azonban idén nyáron már inkább fizetett neki több 10 millió dollárt, csak távozzon. A szurkolók nyilván úgy gondolják, hogy összeszedi magát a környezetváltozástól - én is hajlok erre egyébként -, de ez egyelőre még remény csak, annyira gyenge volt az előző két idénye D-Willnek, hogy ennyi maradt vele kapcsolatban, a reménykedés. Még Devin Harris tekinthető Nowitzki mellett talán a legkisebb kérdésnek a keretből, tőle nagyjából tudhatjuk, mit várhatunk és szerintem minőségi csereirányító lehet a most következő idényben is - más kérdés, hogy ha Deron besül, akkor egy nyugati PO-ért küzdő együttesnél szerintem kevés első számú egyesnek. Raymond Felton maradásának a helyi McDonald'sok örültek a legjobban, Barea pedig szerintem csak egy szépen letisztázott, működő rendszerben hasznos játékos - egyébként egy nem túl hatékony scorer, aki védekezésben többet árt, mint amennyit támadásban hoz -, ez a Dallas pedig finoman szólva sem az.

Rick Carlisle vezetőedzőt nagyon kedvelem, 2011-ben egy kicsit leírt csapatot rakott össze tökéletesen, azóta pedig minden évben új keretet adnak neki kis túlzással, alig-alig marad bárki is egy szezonnál többre, akit nem Nowitzkinek hívnak. Szerintem jó taktikát szab az adott keretre és akivel szót lehet érteni, azzal megtalálja a közös hangot, ez az állomány viszont szerintem még neki is kevés, hogy egy legalább nyugati nyolcadik helyen végző csapatot hozzon ki belőle. 2-3-as poszton rettenetesen kevesen vannak, így csak az ultra small-ballt tudom egyelőre elképzelni náluk, ha ehhez folyamodnának, de emellett a kulcsjátékosok (és néhány nem annyira fontos...) sérültek jelenleg is, Nowitzki mellé szerintem nincs megfelelő pár, Williams pedig egyelőre talány. A Sacramentónál volt szerintem hasonló mennyiségű és fontosságú kérdés, szerintem azonban a Kings potenciálja magasabb, mint a Dallasé, ha minden összejön.

Ha a Matthews, Parsons, Nowitzki hármas végig egészséges tud maradni - és ehhez nem sok reményt fűzök a keret mélysége miatt -, még az is kevés szerintem a PO-hoz, mert szerezniük kellene egy markánsabb centert vagy legalább még egy rotációba rakható embert swingman pozíciókra. A plusz Williams lehet, akin szerintem olyan sok nem múlik, de ha vissza tud térni korábbi önmaga közelébe, akkor legalább támadásban rendben lehet ez az együttes - védekezésben szerintem Anderson és Matthews jelenléte ellenére sem lesz, ahhoz kellett volna DeAndre Jordan. A Jazzt már csak az összeszokottságuk miatt is előrébb veszem náluk, de ha a Pelicans megint kórházválogatottat játszik, akkor lehet esélyük talán a 8. helyre - a Kings, Suns kettőssel és a New Orleansszal -, különben nem látok rá sok sanszot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus