Kórház-válogatott vagy NBA-csapat lesz idén a Pelicans?

A legit kezdő kiscsatárt továbbra sem szerző New Orleans Pelicansnél ugyanaz a legfőbb kérdés, ami az utóbbi években mindig: hozzák a szokásos sérülésmennyiséget, vagy idén kicsit nagyobb szerencséjük lesz ezzel, így be tudnak kerülni a PO-ba?

Atlantic: SixersNetsKnicksRaptorsCeltics
Central: CavaliersBullsBucksPistonsPacers
Southeast: HeatHawksWizardsHornetsMagic
Northwest: TrailBlazersThunderJazzTimberwolvesNuggets
Pacific: KingsWarriorsLakersClippersSuns
Southwest: SpursRockets, Mavericks

 

A New Orleans off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már - Robert Sacrét, Lance Stephensont és Quincy Fordot igazolták még azóta. Sacrének is Fordnak esélye sincs a 15 fős keretbe kerülni, de az az érdekesség, hogy Stephenson is csak akkor fér majd el, ha egy garantált szerződést kitesznek vagy valakit elcserélnek közülük - őt még főleg így az idény elején használni is tudnák.

Továbbra is a "Kórház a város szélén" remake-jét forgatják New Orleansban, vagy idén nagyobb szerencséjük lesz?

Mindig le kell írni, hogy a sérülések mindig mindenhol benne vannak, de óriási gond van akkor, ha egy csapatnál ez a legmeghatározóbb a szereplés szempontjából, márpedig itt ezzel kell kezdenünk.

Két potenciális veszélyforrás, Eric Gordon és Ryan Anderson leléptek, de Anthony Davis eddig automatikusan kihagyott legalább 14 mérkőzést minden szezonban, ami idén biztosan nem fog beleférni. A tavaly 25 meccset bíró Tyreke Evans sérülten kezdi az idényt, az egyébként az előző idény során egyre jobb formába kerülő Jrue Holiday-nél pedig a családban vannak gondok - feleségénél agydaganatot találtak, ő pedig természetesen a családjával van. Ez három kezdőjátékos, sőt, nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy alapvetően a három legjobb játékosa az együttesnek - ha az életük múlna rajta sem tudnának évi 80 mérkőzést lejátszani, de nagyon nem mindegy, hogy például Davis 75 vagy 65 találkozót játszik (soha nem tudott még 68-nál többet).

Holiday-t nem lehet bántani azért, hogy nincs, de jósolni sem, hogy mikor lesz (terhes a felesége, megvárják, míg megszül, utána műtik csak meg), Evansnek pedig többször kellett kés alá feküdnie a jobb térdével, plusz nála találtak egy vérrögöt is idén februárban, nem túl jó előjel. Amíg ez a felállás a sztároknál, addig ezen a nyugaton semmi esélyük sincs, függetlenül attól, hogy egyébként milyen a játékerejük, és az sem hibátlan...

Sikerül-e összecsiszolni Asikot és Davist, vagy külön-külön játszatva őket a védekezést?

... van ugyanis bőven probléma, kezdve rögtön a védekezéssel. Összeraktak két éve egy Asik-Davis párost, hogy majd a palánk alatt lesz egy betonvédelem, ami meghatározza az egész gárda eredményességét - meghatározta, csak a liga legvégébe, a tavalyi 27. helyük 100 támadásra vetített kapott pontokat nézve egészen pocsék. Nyilvánvalóan az sem segít, hogy Asik is hol van, hol nincs, és amikor van, akkor sem 100%-os többnyire, de azt nem lehet elvitatni, hogy ez a kettős pocsékul működik együtt egyelőre. Megoldás lehetne Davis centerbe tolása (ott a képzettségével és a gyorsaságával még támadásban is nagyobb gondot okozhatna), mellette pedig Dante Cunningham, Terrence Jones vagy akár a Quincy Pondexter - Solomon Hill kettős együtt használata egy alacsonyabb szerkezettel, de Alvin Gentry egyelőre ragaszkodik a törökhöz a kezdőben - meglátjuk, meddig.

Azért kellene nagyon a 4-5-ös posztokra egy jó védekezés, mert alapvetően a periméteren nincs akkora gond - ha visszajön Holiday, ő egyáltalán nem rossz védő még a sípcsontsérülései ellenére sem, Hill, Pondexter és E'Twaun Moore is mind használhatóak. Nem elit azonban egyikőjük sem, és amíg a festékben óriási a káosz, addig ők kevesek - Asik tavaly sokszor úgy forgolódott hátul, mint aki azt sem tudja, merre van arccal, pedig ő védekező specialistaként érkezett még anno a gárdához.

Visszaesik a támadójáték, vagy sikerül beleszokni Gentry rohanós stílusába?

Elöl tavaly 18. volt az együttes, ami azt nézve, hogy milyen mennyiségű sérültjük volt és hol végeztek, egész jó eredmény, viszont Gordon és Anderson távozásával sokat gyengülhetnek, nem nagyon érkezett ugyanis olyan játékos a draftolt Buddy Hielden kívül, aki tudná őket pótolni.

Alapvetően az Evansre, Holiday-re és Davisre épülő előrejáték működhetne bőven, 2-2-kben Evans és Davis egyébként is nagyon érezték egymást, Holiday is jó felállt védelem ellen, Davis pedig önmagában is a liga egyik legjobb támadójátékosa lett, a repertoárja is folyamatosan bűvül. A nagy probléma az, hogy a gyorsindítások kifejezetten nem erősségei a Sixers egykori játékmesterének, márpedig Gentry folyamatosan ezt erőlteti, mióta tavaly nyáron átvette az együttest. Tavaly még elég jónak tűnt a kinevezése, de hogy ez a stílus mennyire illik ehhez a gárdához, az erősen kétséges - amellett, hogy Holiday-t nagyon nem erre találták ki, és neki kellene diktálnia a tempót, a távollétükben a gyengébb kerettel is ezt erőltetni kicsit kétségbeesettnek tűnik.

Moore vagy Galloway jó, hasznos cserejátékosok, főleg a Bullstól érkező hátvéd lehet ebben a szezonban meglepetés, de nem kezdő szint egyikőjük sem, Evansék visszatérésig pedig ilyen szerepkörben kell majd játszaniuk - Moore-nak legalábbis biztosan. Buddy Hield lehet a távozó Gordon helyettese, de az újonc dobóhátvédnek azonnal kulcsszerepe lesz a spacingben (is) - mivel Anderson helyett Terrence Jones lett a cserenégyes, akinek közel sincs olyan vajkeze, Solomon Hill pedig még fakezűbb, mint az erőcsatár, így valakinek muszáj lesz kinyitni a pályát, mert Moore vagy ha visszatér, Holiday kevés lesz egyedül. Erre a szerepre bőven alkalmas lehet Hield, akit a távoli dobásairól és a pontszerzési képességéről ismerünk - nem véletlenül várják őt sokan az Év Újoncának.

Az a nagy gond, hogy jelenleg Davis körül nagyjából semmi nincs. A kezdőben Asik és Hill csak másokból tudnak megélni, Moore meg cserének jó, nem a kezdők ellen, főleg nem nyugaton. A padról Hield még egy jó opció, ha támadásokat nézünk, és akkor itt meg is álltunk azoknál az embereknél, akik Evans visszatéréséig tudnak maguknak és másoknak helyzetet teremteni. Az edzőtábor-szerződést kapó Lance Stephensonnak pont ezért lehet fontos szerepe és helye a keretben - utolsó utáni esélye ez a hátvédnek, itt ugyanis óriási szükség lenne valami olyasmire tőle, mint amit Indianában hozott. Ellenkező esetben mire a két kezdő hátvéd visszatér, addigra el is úszott a szezon - Evansnél december közepe a legoptimistább jóslat...

A legjobb esetben Holiday feleségét hamar megműtik a szülés után, el is indul a felépülés útján, így Jrue visszatérhet az együtteshez még a naptári év legvégén, Evans december elején-közepén, onnantól pedig fejenként maximum 10-10 mérkőzést hagynak ki, ahogyan Davis is. Gentry kicsit visszavesz ebből az eszetlen rohanásból, így ez a trió kifejezetten hatékony támadójátékot tud felvonultatni, a padról pedig Moore, Hield és a sokoldalúbb énjét mutató Jones elég tűzerőt hoz, hogy ne legyen gond elöl. Vagy sikerül összerakni Asikot és Davist úgy, hogy elit festékvédekezést hozzanak, vagy ha ez nem megy, akkor legkésőbb decemberre vált Gentry egy Cunningham-Davis kettősre a kezdőben, ezzel hátul is sokkal stabilabbak.

A legrosszabb esetben Davis megint kihagy 20 meccset, ahogy tavaly is, Evans térdsérülése vagy nem jön rendbe, vagy túl hamar próbálkoznak vele és újra rásérül, újfent kihagyja a szezon felét, Holiday pedig az idény nagy részében a családjával marad, ezzel gyakorlatilag az összes esélyük elszáll a PO-ra, mivel a támadójátékuk nagyon ritkán NBA-szintű, hasznos Moore, Év Újonca Hield és esetleg retro-Stephenson ide vagy oda. Védekezésben Gentry nem ismeri fel, ami nem megy, így az Asik-Davis páros ezt a szezont is végigszenvedi (már amikor mindketten egészségesek) úgy, hogy lényegi hasznuk annak ellenére sincs, hogy látszólag két, egyénileg jó védő van egymás mellett.

Az a baj a Pelicansszel, hogy az elmúlt évek után nagyon nehéz abban hinni, hogy ők majd nagyrészt egészségesek tudnak maradni. Gordon és Anderson távozása után is van még pont elég sérülékeny játékosuk, akiknél sokkal nagyobb a kiesés veszélye, mint egy átlagos kosarasnál. Amíg ez a keret nem tud kihúzni egy évet legalább úgy, hogy nagyrészt bevethető mindenki, addig nem nagyon hiszek bennük, és az se sokat segít, hogy Holiday és Evans távollétében már december közepére elszállhatnak.

Tipp: Nyugat 12-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus