Változtat-e a Cavs a bajnokcsapaton?

A Cleveland Cavaliers történelmi fordítással lett bajnok alig több mint két napja, de vajon mi lesz Kevin Love sorsa, és LeBron James vált-e megint csapatot? Az ő nyári lehetőségeiket és helyzetüket vizsgáljuk most.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: LakersSunsKingsClippers, Warriors
Northwest: TimberwolvesNuggetsJazzTrailBlazersThunder
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: BullsBucksPistonsPacers
Southwest: PelicansGrizzliesMavericksRocketsSpurs
Southeast: MagicWizardsHornetsHawksHeat

 

A Cleveland Cavaliers több ellentmondást is tartalmazó alapszakasz után előbb átrohant a keleti konferencián a PO-ban, majd a fináléban történelmi fordítást mutatott be, 1-3-as hátrányból álltak fel és nyerték meg a döntőt. Ezzel egyrészt LeBron Jamest (és örökségét) be lehet betonozni minden idők 5 legjobb kosarasa közé, másrészt mindenfajta teher lekerült az együttesről és játékosairól. Mindez megnyugtató is lehetne, de nagyon könnyen több meghatározó változást is magában foglalhat majd az off-szezonjuk.

Négyen maradnak biztosan az aktív rotációból

Négy olyan játékos van, akivel kapcsolatban nem nagyon van kérdőjel szerintem. Az egyik természetesen Kyrie Irving, akinek 3+1 éves szerződése van még, és gyakorlatilag az egész idény arra épült fel, hogy ha LeBron már nem lesz itt a csapatnál, akkor ő lehessen a Cavs vezére - a döntő alapján egészen sikeresen haladnak ezen az úton. Mellette Tristan Thompson még az, aki kezdőként a fináléban is meghatározó volt - nyáron rengeteg savat kapott a Cleveland az új szerződése miatt, de a döntőben Klay Thompsont és Steph Curryt is levédekezte, a két sztár mellett az ő játéka volt az, ami szerintem megfordította ezt a Golden State elleni szériát, így elmondható, hogy bárhogyan is teljesít a továbbiakban, minden centet megért, amit kipengettek és ki fognak neki.

Iman Shumpert és Channing Frye egy fokkal érdekesebb esetek. Előbbinek nem igazán volt jó szezonja, JR Smith ellenében elvesztette a kezdő kettes pozícióját is, de tőle nem valószínű, hogy meg fog válni a csapat, egyszerűen nem tudják pótolni majd a szabadügynökök közül, mert túl sok a lekötött fizetésük. Frye pont a döntőben tűnt el, de az orlandói cseréje után meglepően hasznos tudott lenni több PO-párharcban is, a jelenlegi NBA-ben nagyon sokat ér a vajkeze. Mo Williams már bejelentette, hogy lehívja játékosopcióját, marad a csapatnál, de nem sok vizet zavart idén, ahogy a nem garantált szerződéssel rendelkező Dahntay Jones, a csapatopciós Jordan McRae és a garantált kontraktussal bíró Sasha Kaun sem.

Két hatalmas kérdés, egy valószínűsíthető távozóval

Az már feltűnhetett, hogy nem soroltam a biztos maradók közé LeBron Jamest, bár szerintem őt is oda lehet venni. Az, hogy Stephen A. Smith szerint újra csapatot válthat LeBron, még nem lenne sokkal mérvadóbb, mintha egy grönlandi bálnavadász jelentené ezt ki, de Adrian Wojnarowski sokkal hitelesebb, az egyik legmegbízhatóbb forrásokkal rendelkező újságíró. Ettől függetlenül ha távozik is James Clevelandből újfent, az nem most lesz szerintem. A hírek szerint arra alapoznak többen is, hogy együtt akar játszani Chris Paullal, Dwyane Wade-del és Carmelo Anthony-val, ezt lenyilatkozta pár hónappal ezelőtt, de ennek semmilyen aktualitása nincs jelenleg. Egyrészt jó eséllyel az utolsó 2-3 évére gondolt, másrészt Paul 1, Melo pedig 2 év múlva lesz szabadügynök, nem most.

A Lakersnél kezdhetne megint mindent elölről, azért szerintem most nincs értelme otthagynia a Cavst, a Heatnél meg állítólag nem a legbarátibb volt a távozása, szerintem így a Miami már nem opció neki - LA szerintem az lenne, de nem most. Ha lelép, akkor azért megboríthatja az ohióiakat, hiszen nélküle is 77 millió dolláron állnak már úgy, hogy egyik szabadügynökükkel sem hosszabbítottak, de idén (vagy bármikor a későbbiekben) nem lesz ugyanakkora felháborodás, mint volt 2010-ben. Bajnoki címet nyert, a Cavs történetében az elsőt, Clevelandnek 52 év után az elsőt - ahogyan a kinti szakértők fogalmaznak, érinthetetlen lett abban a városban, ha csak nem jelenti be, hogy marad a Cavsnél, majd elnézést kér, hogy elrontotta, mégis megy a Lakershez...

Kevin Love-nál más a szitu, az ő maradása mellett ugyanis szerintem nem sok minden szól, ha csak az nem, hogy nem nagyon fog érte kapkodni senki. Nem éri meg áron alul elpasszolni, de ha valaki két normális kiegészítőt ad érte, akik SG-SF posztokon képesek játszani, akkor szerintem a Cleveland meg fog válni tőle, mert ő volt az egyetlen, aki egész egyszerűen beépíthetetlen volt a csapatba. Akkor villogott, mikor az egész keret, amikor viszont kellett volna valami, akkor nagyon nem tette - a hetedik meccsen legalább kapart a pályán, ami szintén óriási szó volt a korábbiakhoz képest, de ebben vannak nála sokkal jobb és olcsóbb opciók is, ha egy szürke eminenciásra van szüksége az együttesnek. Ott van például a Boston Celtics, akikkel összekapcsolták már a nevét - onnan Jae Crowder és Avery Bradley is sokkal többet tudni hozzátenni a Cavs játékához, még pick nélkül is. Azért is lenne kulcs, hogy szerezzenek érte akár 2-3 csereembert is, mert...

Mi lesz a szabadügynökökkel?

Van három olyan játékosa is a csapatnak, akikkel vagy hosszabbítanak, vagy szinte lehetetlen lesz őket pótolni máshogy. Richard Jefferson azt mondta a bajnoki címet jelentő hetedik meccs után, hogy visszavonul, és ha ez tényleg így lesz, az alulértékelt vesztesége lesz szerintem a Cavsnek, elég sokat és megbízhatóan játszott - szerintem sokkal nagyobb szerep hárult rá, mint amire számítottak a leigazolásakor, de megállta a helyét. JR Smith-ről ejtettünk már szót, kezdő kettes lett az év végére, és bár továbbra is rettenetesen hullámzó volt a játéka, többször nyerőember is tudott lenni hármasaival. Matthew Dellavedova a döntőre tűnt el, ebben az idényben jóval kisebb szerepe volt a PO-ban Irving miatt, mint egy éve, de az alapszakaszban elég pofás számokat (7.5 pont 41%-os triplával, 4.4 gólpasszra csak 1.5 eladott labda) hozott ahhoz, hogy a védekezését is figyelembe véve többen rámenjenek.

Tyimofej Mozgov és James Jones szerződései szintén lejártak, de előbbi teljesen kiesett a rotációból erre az idényre, Jones meg úgyis oda megy, ahova LeBron, szóval az előbbi három játékos pótlása inkább kérdés. Ha James marad, akkor a kivételeken kívül semmilyen elkölthető pénze nem lesz a Cavsnek, úgyhogy vagy hosszabbítanak Smith-szel és Dellavedovával, vagy a piacról kell őket és Jeffersont is pótolni. A Cleveland az egyik legjobb szabadügynök-mágnes lesz azoknak az FA-knak, akik gyűrűt akarnak nyerni, de ahhoz szerintem mázli is kell bőven, hogy veterán minimumért hozzanak egy olyan hasznos játékost, mint Jefferson vagy Dellavedova (utóbbit talán Mario Chalmers tudná pótolni, ha felépül majd súlyos sérüléséből), az meg szerintem kizárt, hogy egy olyan triplázót meg tudjanak kaparintani akár MLE-ért is, mint Smith - talán Kevin Martin lehet opció, de ő rendesen leépülőben van.

Hogy mit akar az ausztrál vagy JR, azt nehéz innen megítélni. Smith végre egy olyan csapatra talált, ahol elfogadják az agymenéseit, Dellavedova pedig pont azt a feladatkört látja el, amire szerintem megfelelő, és mindketten bajnokesélyes csapatban játszhatnak. Ettől függetlenül utóbbi akarhat nagyobb szeletet a tortából, előbbi pedig több pénzt az eddigieknél, és a Cavs úszott a luxusadóban idén is. Ha mindkettejüket megtartják és meg is fizetik, az még egy multimilliárdos tulajdonos esetében is necces, hogy 60-100 milliókat dobáljon ki az ablakon (illetve fizessen be a ligának, majd közvetve a többi csapatnak luxusadó formájában). Ha megegyeznek velük, akkor Love-nál azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy kicsit a spórolásra is rámennek majd, ha pedig elengedik egyiket vagy mindkettőt, akkor az ő pótlásukat oldhatják meg az erőcsatárral - sztárt biztos nem fognak érte kapni, úgyhogy mélyíteni kell a keretet a periméteren.


Nincs pickje a Cavsnek, de egyébként se profiljuk a játékosfejlesztés, mint címvédő, nem is kell,  hogy az legyen. Szerintem LeBronnál nem kell izgulniuk, de ahogy Durant esetében a Thundernél, így itt is akkor lehet majd megnyugodni, ha aláír - az ő távozására még kevesebb esélyt látok, mint KD-jére. Ha James aláírt, akkor sincs azért még letudva a nyár, mert Love-val szerintem kezdeni kell valamit, amíg még valaki emlékszik a minnesotai éveire, nem mellesleg Smith-ék hosszabbítását vagy pótlását is meg kell oldani - akár a szabadügynökpiacról, akár egy Love-cserével. Ritkán van olyan egy bajnoknál, hogy az elvileg harmadik számúnak odavitt emberrel ennyire egyértelműen szakítani kellene, de ebben az esetben szerintem jobban járnak, ha nem a "vele is nyertünk, minek változtatni" mottót követik, hanem elébe mennek a dolgoknak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus